Tientallen doden bij gevechten en bomexplosie Jemen

Het leger probeerde de vijandige Houthi-rebellen uit een olierijke provincie te verjagen. Niet lang daarna ging een bom af bij hun kamp.

Een Houthi-rebel houdt de wacht in hoofdstad Sana'a. Foto Khaled Abdullah / Reuters

Bij gevechten tussen het leger en Houthi-rebellen zijn in Jemen maandag zeker 26 mensen om het leven gekomen. Ook raakten enkele tientallen strijders gewond, zo melden bronnen in het leger aan het Franse persbureau AFP. Het merendeel van de doden viel volgens hen aan de kant van de Houthi’s.

De gevechten vonden plaats in de provincie Ma’rib, even ten oosten van hoofdstad Sana’a. Dat olierijke gebied is nagenoeg helemaal in handen van het regeringsleger, op één kleine strook land na, die het leger nu probeert te heroveren op de rebellen. In de provincie Ma’rib is de afgelopen twee jaar fel gevochten.

Volgens de bronnen heeft het offensief ertoe geleid dat de heuvels rond het rebellengebied nu weer in handen zijn van het leger. De gevechten hebben aan zeker tien soldaten het leven hebben gekost. De strijd tussen het leger en de Houthi’s is al enkele jaren aan de gang en mondde vorig jaar uit in een burgeroorlog.

Tekst gaat verder onder de kaart.

Twintig doden door bom

Kort na de overwinning van het leger ging bij de poort van hun kamp in Marib een bom af. Daarbij kwamen zeker twintig soldaten om het leven, zo meldde persbureau Reuters zojuist. Onduidelijk is of de ontploffing opzet is of dat de explosie een ongeluk was. Door het grote aantal ernstige gewonden is de verwachting dat het dodental verder oploopt.

Het conflict met de shi’itische Houthi-rebellen laaide twee jaar geleden op toen de groepering de hoofdstad Sana’a innam en de regering van president Hadi dwong op te stappen. De regering wordt echter nog altijd gesteund door een grote, internationale coalitie, die – onder leiding van Saoedi-Arabië – het leger bijstaat vanuit de lucht.

    • Joost Pijpker