De Thuiskok: Cacio e pepe e zucchini

Dit moet wel een van de snelste en makkelijkste recepten zijn uit (H)eerlijk makkelijk, het kookboek van Gwyneth Paltrow. Het is ook een van mijn favoriete pastagerechten. De simpele Romeinse combinatie van peper en pecorino (hier vervangen door Parmezaanse kaas), cacio e pepe zoals de Italianen zeggen, is simpelweg onweerstaanbaar.

Door de pasta te vervangen door courgette, wordt het gerecht niet alleen gezonder, maar ook eenvoudiger. Het toevoegen van het kookvocht, de cruciale stap bij het maken van de saus van de pastavariant, hoeft immers niet meer. Wel heb je hier een ‘spiralizer’ voor nodig, een keukeninstrument waarmee je lange slierten kunt maken van groenten en fruit. Voor een paar tientjes schaf je er eentje aan, al kan heel dun snijden met een mes, eventueel in combinatie met het gebruik van een kaasschaaf, natuurlijk ook.

Meng in een grote kom de courgette-spaghetti met de olijfolie en peper. Voeg de kaas toe en schep alles door elkaar. Voeg zout naar smaak toe.

    • Sam de Voogt