De Thuiskok: geef Gwyneth Paltrow een kans

Nu het filmfestival in Venetië is begonnen stromen de Hollywoodsterren naar Italië. Het oudste filmfestival ter wereld is na een aantal kwakkelende jaren weer helemaal hot nadat het drie jaar op rij wereldpremières heeft gehad van later succesvolle films (Gravity, Birdman en Spotlight).

Of ook Gwyneth Paltrow haar opwachting maakt in Venetië is niet bekend, maar haar bijzondere status als filmster is sowieso vermeldenswaardig. Haar succesvolle carrière - Oscar voor haar hoofdrol in Shakespeare in Love, bijrollen in bekende films als Seven en Iron Man - lijkt namelijk overschaduwd te worden door een bijtende haat ten opzichte van haar persoon.

Die afkeer heeft alles te maken met de losgezogen houding van de Amerikaanse actrice ten opzichte van de werkelijkheid, waardoor ze ondanks een leven in de schijnwerpers en rijkdom doet alsof ze doodnormaal is gebleven. Maar of dat ook werkelijk zo is kun je je afvragen van iemand die zegt dat ze liever sterft dan haar kinderen een bekertje Cup-a-Soup geeft. Of die haar kookboek opdraagt aan Blue Ivy, dochter van het bevriende koppel Beyoncé en Jay Z.

Wat het erger maakt is dat Paltrow supergezonde kookboeken schrijft voor doodgewone mensen zoals zij. Haar derde kookboek, getiteld (H)eerlijk makkelijk en geschreven met kok Thea Baumann, kun je bestempelen als een nieuwe poging om normaal over te komen. In haar voorwoord schrijft de filmster dat het boek vooral makkelijke recepten moest bevatten, zodat ze haar zoon nog naar voetbaltraining kan brengen. De 125 gerechten zijn toevallig ook „vrij gezond”.

Toch doet Paltrow wel iets goed, blijkt uit het feit dat haar boeken steeds bovenaan de bestsellerlijst van de New York Times staan. En, toegegeven, de meeste recepten zijn niet lang en over het algemeen lekker simpel. Recepten voor een courgette-pasta met spinaziepesto of een snelle, in de oven geroosterde versie van falafel klinken goed.

Alleen de ingrediëntenlijst vliegt uit de bocht. Hij staat netjes voorin het boek, maar is achterlijk lang, vol dure, exotische en vegahippe ingrediënten. Wat echter voor Paltrow spreekt is dat ze daar dan wel openlijk voor uitkomt. Bovendien is het boek ruim en overzichtelijk, en weet de actrice van ingewikkelde gerechten van bevriende chefs eenvoudige huis-, tuin en keukenrecepten te maken. Wat dat betreft verdient dit boek een kans. We gaan deze week vier normale recepten uit het boek maken.

    • Sam de Voogt