Schippers haalt uit naar fundamentalistische moslims in Nederland

H.J. Schoolezing

Minister Schippers ziet dubbele standaarden ontstaan in Nederland, waarbij kernwaarden niet voor iedereen even sterk gelden.

De kernwaarden van de Nederlandse samenleving worden „sluipenderwijs aangetast”. Er is in Nederland sprake van „toenemende intolerantie” en „toenemende zelfcensuur”, onder andere op scholen. Dat zei minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) maandagavond tijdens de H.J. Schoolezing.

Ze sprak harde woorden over moslimfundamentalisme, maar ook over een dubbele standaard die ze in Nederland heeft zien ontstaan. Volgens haar gelden Nederlandse kernwaarden niet voor alle Nederlanders even sterk: „Mijn zus kon uit de kast komen. De vraag is: kan Mohammed dat ook?”

Ze noemde als voorbeeld Nederlandse migrantenvrouwen met een islamitische achtergrond die zijn opgesloten in hun gemeenschap, die „soms zelfs letterlijk opgesloten zitten in hun huis”. „De Grondwet is er blijkbaar niet materieel voor iedereen.”

De minister haalde oud-VVD-leider Frits Bolkestein, die 25 jaar geleden zei dat „alle culturen helemaal niet gelijkwaardig” zijn. „Ik zeg het hem na: De onze is een stuk beter dan alle andere die ik ken.” Alleen signaleert ze een „langzaam oprukkende onvrijheid” in de samenleving, die mede kon ontstaan door niet in te grijpen.

Over islamitisch fundamentalisme spreekt Schippers als een „gewelddadig gif” dat „niet alleen binnenkomt in het kielzog van echte vluchtelingen, maar ook wordt gerekruteerd in onze wijken. Onder ónze moslimjongeren”. En daarop moet een intelligenter antwoord komen dan het sluiten van de grenzen: „Een mooi scenario dat radicale groepen die uit zijn op ontwrichting en chaos juist in de kaart speelt.”

Als oplossing zou een verbod op fundamentalistische organisaties volgens haar ook niet werken, juist omdat de vrijheid je eigen wereldbeschouwing erop na te houden zo belangrijk is. Maar geldstromen uit Turkije, Qatar of Saoedi-Arabië naar moskeeën en Koranscholen moeten stoppen en religieuze groeperingen moeten geen subsidie meer krijgen.

Schippers riep tegelijk op tolerant te zijn voor migranten en „de goedwillende, vrijheidslievende moslims” kansen te bieden. Want „we kunnen niet verwachten dat mensen bij ons willen horen, als wij hen buitensluiten”. Opvallend voor een VVD’er: die benadrukken meestal wat immigranten moeten doen om zich aan te passen.

Schippers wil een ‘vrijheidscoalitie’ die de vrijheden „actief verdedigt”. „Rechtse heilige huisjes – dat je niet mag leren en werken tot helder is dat je mag blijven – en linkse heilige huisjes – dat alle culturen gelijkwaardig zijn – moeten sneuvelen.”

    • Annemarie Kas