schalie-olie

Aardbeving treft oliewinning

Supermarkt in Oklahoma, na de aardbeving van zaterdagnacht. Foto David Bitton/AP

Na een aardbeving met de kracht van 5,6 in de Amerikaanse staat Oklahoma zijn in het getroffen gebied 37 afvalwaterputten gesloten die werden gebruikt bij de winning van olie en gas. Dat heeft gouverneur Mary Fallin zondag bekendgemaakt. In het aardbevingsgebied is de noodtoestand uitgeroepen. Enkele gebouwen in Pawnee zijn beschadigd en een bewoner raakte gewond.

De aardbeving was met 5,6 de krachtigste sinds 2011. De afgelopen jaren wordt het gebied regelmatig getroffen door aardbevingen. Voor 2009 kwam dit volgens The New York Times vrijwel nooit voor. Vorig jaar werden 907 meldingen gedaan, en dit jaar zouden het er al meer dan vierhonderd zijn.

De bevingen worden volgens veel seismologen veroorzaakt door het onder hoge druk inspuiten van afvalwater in de bodem. Dat water komt van schaliegasboringen. De United States Geological Survey onderzoekt of de beving hierdoor is veroorzaakt. (NRC)

    • Joop Meijnen