Ritmes die trillen van de ingehouden energie

Adembenemend en typisch Erwin Schulhoff (1894-1942) is de opening van diens Concert voor piano en klein orkest: mysterieuze mineurmelodieën zweven boven een herhalend ritmisch patroon. Romantiek meets minimalistische mechaniek, met een ‘Allegro alla Jazz’ in de finale om de eclectische sfeer van de jaren twintig compleet te maken. Uitstekend is de uitvoering door het Symfonieorkest van het Conservatorium van Amsterdam, spelend in het kielzog van een rijzende ster: pianist Daahoud Salim, die de kunst van het doseren van kleur en dynamiek goed beheerst. Salim werd geboren in 1990 in Spanje als zoon van een Amerikaans saxofonist. Aan het Amsterdamse conservatorium studeerde hij naast klassiek ook jazz. Die combinatie komt Schulhoffs Suite dansante en jazz natuurlijk alleen maar ten goede, met strak gespeelde ritmes die trillen van de ingehouden energie.

    • Floris Don