Grote Prins Claus Prijs naar Thaise filmmaker Weerasethakul

De jury roemt Weerasethakuls experimentele manier van werken. Twee Libanezen, een Vietnamees en twee Palestijnse instellingen kregen ook een Prins Claus Prijs.

Apichatpong Weerasethakul
Apichatpong Weerasethakul Foto Prins Claus Fonds

De Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul (46) is de winnaar van de Grote Prins Claus Prijs. Dat maakt het Prins Claus Fonds deze dinsdag officieel bekend. Het comité dat de hoge onderscheiding jaarlijks toekent, roemt Weerasethakul als een cineast die „met zijn hypnotiserende esthetiek en vernieuwende non-lineaire verhalen op subtiele wijze complexe maatschappelijke kwesties behandelt”.

Ook de winnaars van de andere Prins Claus Prijzen zijn bekendgemaakt. Twee Libanezen zijn bekroond: Kamal Mouzawak, een Libanese chef-kok en voedselactivist, en kunstenares Bahia Shehab, die tijdens de Arabische Lente de straten van Kairo tooide met kalligrafische graffiti. De Vietnamese architect Vo Trong Nghia kreeg de prijs voor zijn duurzame ontwerpen.

Lees ook: Thaise winnaar Prins Claus Prijs weeft in zijn films dromen en politiek door elkaar

Twee instellingen zijn bekroond: de Pakistaanse non-profitorganisatie PeaceNiche|The Second Floor (T2F), die het debat in Karachi stimuleert, en La Silla Vacía (De lege stoel), een journalistieke portal in Colombia.

De Prins Claus Prijzen worden sinds twee decennia jaarlijks toegekend aan individuen, groepen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren op het gebied van cultuur en ontwikkeling in regio’s waar de mogelijkheden voor culturele expressie beperkt zijn.

De winnaar van de grote prijs ontvangt 100.000 euro, de andere winnaars krijgen 25.000 euro, plus 15.000 euro voor een project. Prins Constantijn, de jongste zoon van Claus, zal de prijzen op 15 december uitreiken.