Noord-Korea

Pyongyang vuurt weer raketten af

Noord-Korea heeft maandag drie ballistische raketten afgevuurd richting de Japanse Zee. Dat heeft het Amerikaanse leger bekendgemaakt. De raketten werden ten zuiden van de hoofdstad Pyongyang gelanceerd en vlogen zo’n 1.000 kilometer richting Japan voordat ze in zee belandden. „We zijn nog bezig met het analyseren van de details, maar dit vormt een ernstige bedreiging van onze nationale veiligheid en we uiten onze diepe bezorgdheid”, aldus het Japanse ministerie van Defensie. De lanceringen leidden direct tot een veroordeling van de Verenigde Staten, die ze betitelden als „roekeloos”. Diplomaten verklaarden dat de VN-veiligheidsraad de lanceringen dinsdag achter gesloten deuren zal bespreken. Het geïsoleerde Noord-Korea heeft dit jaar al meerdere malen eerder, in strijd met VN-resoluties, ballistische raketten gelanceerd. (Reuters)

    • Wilmer Heck