‘Nederland was in vizier bij terroristen Parijs’

Volgens CNN had IS nog meer doelwitten op het oog, maar dit mislukte omdat twee leden in Oostenrijk werden aangehouden.

Mensen bij het Bataclan theater in Parijs waar tijdens een concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal zelfmoordaanslagen werden gepleegd.
Mensen bij het Bataclan theater in Parijs waar tijdens een concert van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal zelfmoordaanslagen werden gepleegd. Foto ANP/BART MAAT

De cel van Islamitische Staat (IS) die in november vorig jaar de aanslagen in Parijs uitvoerde, had ook Nederland in het vizier. Dat zou blijken uit een onderzoek van de Amerikaanse zender CNN waarbij naar eigen zeggen duizenden pagina’s aan documenten van Europese politiediensten zijn onderzocht. Daaruit blijkt dat de terreurgroep van plan was om veel meer aanvallen uit te voeren rondom de aanslagen in Parijs. Welk doelwit IS in Nederland op het oog had, is niet duidelijk.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid laat weten “de informatie te kennen” en dat die wordt “meegenomen en gewogen in de lopende onderzoeken”. Over de achtergronden worden nooit mededelingen gedaan.

Reis vanuit Raqqa

CNN beschrijft hoe de terroristen te werk gingen. Essentieel bij het voorbereiden van de aanslag was Telegram, de versleutelde berichtendienst, waarmee leden van IS-cellen met elkaar in contact konden blijven. Ook wordt aan de hand van verklaringen van twee gearresteerde verdachten een beeld geschetst van hoe IS terroristen van Syrië naar Europa brengt en ze ook op de weg heen faciliteert.

Het duo - een Algerijn en een Pakistaan - werd kort na de aanvallen in Parijs in een asielzoekerscentrum in het Oostenrijkse Salzburg gearresteerd. Zes weken eerder waren zij vanuit Raqqa, de hoofdstad van het zelfverklaarde kalifaat van IS, als Syrische vluchtelingen naar Europa afgereisd. Die reis werd ondernomen met twee andere terroristen die zich later bij het Stade de France opbliezen.

Derde man

De tocht werd gecoördineerd door een leider van IS in Raqqa; hij gaf ze contacten door van mensensmokkelaars en boekte geld over wanneer dat nodig was. In Griekenland werd het duo aangehouden. De Pakistaan bleek geen Arabisch te spreken, ook al deed hij zich voor als een Syriër. Zijn Algerijnse reisgenoot viel door de mand toen hij geen details over Aleppo kon noemen, terwijl hij beweerde uit die stad afkomstig te zijn. De twee andere terroristen wisten wel hun reis voort te zetten. Over hoe dat kon, zwijgen de Griekse autoriteiten.

De Algerijn en Pakistaan bleven een maand lang in Griekenland vastzitten. Op 14 november, een dag na de aanslagen in Parijs, vroegen ze asiel aan in Oostenrijk, waar ze later werden opgepakt. Waren ze wel op tijd geweest, dan was de omvang van de aanvallen nog groter geweest en waren ook meer landen in Europa getroffen, aldus CNN.

Lees over hoe het duo werd opgepakt door de Europese veiligheidsdiensten: Terroristen klungelen nogal eens bij aanslag

De twee zaten in Salzburg te wachten op een derde man. Die werd in juli opgepakt in Brussel en wordt binnenkort uitgeleverd aan Oostenrijk. De Pakistaan en Algerijn die in Salzburg werden gearresteerd, zijn inmiddels aan Frankrijk uitgeleverd.