Minstens 23 doden bij gevangenisbrand Ethiopië

De regering verzweeg eerder het werkelijke aantal dodelijke slachtoffers van de brand van afgelopen zaterdag.

In de gevangenis bevonden zich veel mensen die de afgelopen weken protesteerden tegen de regering.
In de gevangenis bevonden zich veel mensen die de afgelopen weken protesteerden tegen de regering. Foto: Gulshan Khan / AFP

Bij een gevangenisbrand in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba zijn afgelopen zaterdag niet één, maar zeker 23 dodelijke slachtoffers gevallen. Dat laat de Ethiopische regering maandag weten volgens persbureau AFP.

Zeker 21 gevangenen overleden door verstikking. Twee anderen werden gedood toen zijn probeerden te ontsnappen. De overlevenden werden overgebracht naar andere gevangenissen. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers bij de brand in de zwaarbeveiligde Kilinto-gevangenis werd eerder verzwegen door de regering. In een verklaring op de staatstelevisie werd vlak na de brand gesproken van één dode en zes lichtgewonden.

Oppositieleider Bekele Gerba is één van de personen die door de regering wordt vastgehouden in de Kilinto-gevangenis. De regering houdt ook veel andere politici en journalisten gevangen.

De Kilinto-gevangenis is gelegen in een buitenwijk van hoofdstad Addis Abeba. De tekst gaat verder onder de kaart:

Lees ook: Ongelooflijk maar waar: massademonstraties in Ethiopië.

In de gevangenissen bevinden zich veel mensen die de afgelopen weken werden gearresteerd bij protesten tegen de regering. In Ethiopië wordt al weken geprotesteerd tegen de regering vanwege de cultuur van hiërarchie en onderdanigheid in het land. Bij alle demonstraties spelen landkwesties een rol, schreef NRC-correspondent Koert Lindijer vorige maand.

Het leger treedt hard op tegen demonstranten: begin vorige maand werden in één weekeinde honderd demonstranten gedood. De Verenigde Naties en mensenrechtenorganistaties spraken eerder al hun zorgen uit over de situatie in Ethiopië.