Merkel ‘zeer ontevreden’ met verkiezingsuitslag Duitsland

Merkels partij CDU werd derde in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, waar haar eigen kieskring zich bevindt.

Merkel op de G20 in gesprek met de Amerikaanse president Obama. Foto Jesco Denzel / Reuters

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ‘zeer ontevreden’ met de verkiezingsuitslag in deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Dat heeft ze gezegd tijdens haar bezoek aan de G20-vergadering in Hangzhou in China, meldt Reuters. Merkel sprak:

“Heel Duitsland moet eraan werken om de problemen met immigranten op te lossen. Iedereen moet nadenken over hoe we het vertrouwen van kiezers terug kunnen winnen - ook ik.”

De bondskanselier blijft wel achter haar standpunt in de vluchtelingenkwestie staan. Zij vindt dat Duitsland een humanitaire plicht heeft om vluchtelingen op te vangen, maar sinds de massa-aanrandingen in Keulen met Oud en Nieuw en de aanslagen van afgelopen zomer wordt dat haar steeds minder in dank afgenomen.

Teleurstellende verkiezing

Volgens Merkel werkt de regering al aan manieren om de vluchtelingenstroom te doen slinken. Ze stelt dat het belangrijk is dat afgewezen asielzoekers snel terug worden gestuurd.

Lees ook: Merkel erkent fouten bij aanpak vluchtelingencrisis

Bij de verkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern werd Merkels CDU derde, achter de nieuwe anti-immigratiepartij AfD. Extra pijnlijk is dat Merkels eigen kieskring zich in de deelstaat bevindt.

    • Wouter van Dijke