Definitieve uitslag Hongkong bevestigt opkomst jongeren

De radicale jongeren willen de invloed van Beijing op de stad verminderen.

Kandidaat Nathan Law van de Demisisto-partij viert zijn overwinning.
Kandidaat Nathan Law van de Demisisto-partij viert zijn overwinning. Foto Kin Cheung / AP

Alle stemmen zijn geteld voor de parlementsverkiezingen in Hongkong. Jonge radicalen hebben acht zetels gewonnen van het zeventig zetels tellende parlement. Daarnaast zijn in totaal 22 zetels gewonnen door pro-democratische partijen en veertig door partijen die trouw zijn aan Beijing, meldt de South China Morning Post.

De radicale jongeren, die in 2014 ook achter grote demonstraties in Hongkong zaten, willen dat Beijing minder invloed krijgt op de stad en zelfs dat Hongkong onafhankelijk wordt. Maandagochtend werd bij het tellen van de stemmen al duidelijk dat de jongeren aan een opmars bezig zijn.

Lees ook het artikel van onze correspondent: Winst voor radicalen Hongkong

35 zetels van het parlement worden direct verkozen in kiesdistricten. Bijna de helft van de zetels wordt gekozen door verschillende bedrijfstakken en beroepsgroepen, die geen belang hebben bij een breuk met de regering in Beijing. De vijf resterende ‘superzetels’ worden door kiezers in het heel Hongkong gekozen.

De Beijing-gelieerde partijen hebben geen tweederde meerderheid behaald. Die zouden ze nodig hebben om grondwetswijzigingen door te voeren. De opkomst bereikte een recordhoogte van 58 procent. De stembureaus konden de drukte nauwelijks aan, waardoor de stembussen uren langer openbleven.

Eén land, twee systemen

Hongkong kent een bijzonder politiek stelsel. De stad is onderdeel van China, waar de communistische partij aan de macht is, maar mag zichzelf besturen. Zo heeft Hongkong een kapitalistisch systeem, een eigen parlement en voert de stad zelf handel met het buitenland.

Volgens de jonge activisten probeert Beijing echter steeds meer invloed te krijgen in Hongkong. De regering zou democratische vrijheden ondermijnen. Daarom gingen veel jongeren in 2014 de straat op in demonstraties die bekend kwamen te staan als de Paraplu-revolutie.