Legeroffensief

Tientallen doden bij strijd Jemen

Bij gevechten tussen het leger en Houthi-rebellen zijn in Jemen maandag zeker 26 mensen om het leven gekomen. Ook raakten enkele tientallen strijders gewond, zo melden bronnen in het leger aan het Franse persbureau AFP. Het merendeel van de doden viel volgens hen aan de kant van de Houthi’s.

De gevechten vonden plaats in de provincie Ma’rib, even ten oosten van de hoofdstad Sana’a. Dat olierijke gebied is nagenoeg helemaal in handen van het regeringsleger, op één kleine strook land na, die het leger nu probeert te heroveren op de rebellen. Volgens de bronnen heeft het offensief ertoe geleid dat de heuvels rond het rebellengebied nu ook in handen zijn van het leger. De gevechten hebben aan zeker tien soldaten het leven gekost.

De strijd tussen het leger en de Houthi’s in het gebied is al meer dan een jaar aan de gang. Kort na de overwinning van het leger ging bij de poort van het legerkamp in Marib een bom af. Daarbij kwamen zeker twintig soldaten om het leven, zo meldde persbureau Reuters. Onduidelijk is of de ontploffing opzet is of dat de explosie een ongeluk was. Door het grote aantal ernstige gewonden is de verwachting dat het dodental verder oploopt.

De opstandige Houthi's staan in Jemen tegenover een coalitie van regeringstroepen en enkele Arabische staten, onder leiding van buurland Saoedi-Arabië. Het straatarme Jemen, met zijn 24 miljoen inwoners, gaat al sinds 2012 gebukt onder de strijd van de diverse milities, nadat president Ali Abdullah Saleh tijdens de Arabische Lente het veld moest ruimen. In Jemen zijn ook nog diverse islamitische groeperingen actief, waardoor het strijdverloop dikwijls bijzonder ondoorzichtig verloopt. Sommige voelen zich verbonden met Al-Qaeda, andere opereren uit naam van Islamitische Staat. (NRC)

    • Wilmer Heck