Kansspel

Nieuwe topman loterijen komt van supermarktbedrijf Jumbo

Dag Jumbo, Hallo Nederlandse Loterij. Niels Onkenhout (55), voormalig topbestuurder bij supermarktketen Jumbo, wordt de nieuwe topman van de Nederlandse Loterij. Dat maakte het fusiebedrijf achter de Staatsloterij en Lotto (omzet ruim 1,1 miljard euro) maandag bekend. Onkenhout volgt na een inwerkperiode later dit jaar Frans van Steenis (66) op.

Onkenhout heeft geen ervaring in de kansspelwereld – of het zou de gezamenlijk sponsoring van een wieler- en schaatsploeg door Jumbo én Lotto moeten zijn. De Nederlandse Loterij stelt dat Onkenhout is aangetrokken vanwege zijn „bewezen staat van dienst als leidinggevende van grote fusie-organisaties”. Zo wist hij de Jumbo-overnames van Super de Boer en C1000 in goede banen te leiden. Daarvoor was Onkenhout bestuurder bij voedingsmiddelenbedrijf Wessanen en werkte hij voor Procter & Gamble en Philips.

Van Steenis, voor de fusie directeur van de Staatsloterij, gaat met pensioen maar blijft als adviseur rondom „een aantal complexe dossiers” aan de loterij verbonden. Mogelijk wordt hiermee gedoeld op het afwikkelen van claims vanwege de misleiding van deelnemers, zoals de Hoge Raad vaststelde.

Qua beloning moet Onkenhout het met een troostprijs doen. Bij Jumbo ontvingen de bestuurders in 2014 gemiddeld ruim 1 miljoen euro per persoon. Onkenhouts voorganger Van Steenis ging vorig jaar met 215.000 euro naar huis.