Inkomsten zakenbanken in 2016 sterk teruggelopen

Onderzoek

Grote deals bleven uit en de prijzen van grondstoffen en effecten daalden. Banken schrappen banen om tekorten op te vangen.

Financieel centrum Canary Wharf in Londen. Foto Dominic Lipinski / AP

De inkomsten van de grootste zakenbanken van de wereld staan onder druk. In de eerste helft van dit jaar hebben de twaalf grootste zakenbanken bij elkaar 79 miljard dollar (71 miljard euro) verdiend. Dat is 15 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen verdienden ze samen nog 93 miljard dollar.

Dat blijkt uit gegevens van Coalition, een Brits bureau dat onderzoek doet naar de prestaties van zakenbanken. Zulke banken verdienen hun geld met handel in bijvoorbeeld aandelen, obligaties, valuta en grondstoffen, zowel voor klanten als voor zichzelf, en met adviezen aan bedrijven over fusies, overnames en beursgangen.

De daling van hun inkomsten is de grootste sinds de financiële crisis, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. In de eerste helft van 2009 was de daling ten opzichte van het jaar ervoor 25 procent. De afgelopen jaren waren hun inkomsten in de eerste helft echter min of meer stabiel.

Brexit maakt terughoudend

De zakenbanken, waaronder Goldman Sachs, JPMorgan en Morgan Stanley, ondervonden de meeste problemen in het eerste kwartaal. Toen daalden de prijzen van aandelen, obligaties en grondstoffen. Tegelijkertijd waren bedrijven terughoudend met grote deals, mede in afwachting van het Britse referendum over uittreding uit de Europese Unie. In het tweede kwartaal verdienden de zakenbanken weer meer, maar niet genoeg om het slechte eerste kwartaal te compenseren.

De zakenbanken proberen de teruglopende inkomsten op te vangen door kosten te besparen, bijvoorbeeld op personeel. Het aantal voltijdbanen bij de twaalf grootste banken daalde afgelopen half jaar naar 53.300 mensen, blijkt uit het onderzoek van Coalition. Een jaar eerder waren dat er nog 55.700.

De zakenbankiers hebben – nog los van het toegenomen risico op een ontslag – zo hun eigen zorgen. Sommigen hebben de bonussen die ze afgelopen jaren in aandelen hebben gekregen zien verdampen, omdat de waarde van die aandelen hard is gedaald.

Als gevolg van de gedaalde koersen zijn de aandelen die zakenbankiers van Barclays, Credit Suisse, Deutsche Bank en UBS in de afgelopen jaren als bonussen ontvingen het afgelopen jaar 2,5 miljard dollar (2,2 miljard euro) in waarde gedaald. Dat becijferde financieel persbureau Bloomberg vorige week.

Met name de koersen van Europese banken zijn extra onder druk komen te staan sinds de Britten voor een Brexit stemden. Volgens Bloomberg zullen de bonussen die bankiers, en dan met name die in Londen, over dit jaar tegemoet kunnen zien daardoor ook significant lager uitvallen. Wie pech heeft, krijgt een zogenoemde ‘donut-bonus’ – helemaal niets.

    • Teri van der Heijden