Honderden banen op de tocht na bankroet metaalbedrijf

Het Finse Componenta lijdt al jaren verlies en besloot donderdag faillissement aan te vragen voor zijn Nederlandse gieterijen.

Foto Componenta

Enkele honderden werknemers in de Limburgse metaalindustrie moeten vrezen voor hun baan na het faillissement van Componenta, een Fins metaalbedrijf met Nederlandse vestigingen. Het gaat om zo’n 340 vaste werknemers en een onduidelijk aantal tijdelijke krachten, zo laat bestuurder Ron Peters van FNV Metaal maandag weten.

Componenta kondigde donderdag aan faillissement aan te vragen voor zijn Nederlandse tak in een poging de rest van het concern overeind te houden. Een dag later heeft de rechtbank in Roermond het faillissement uitgesproken, zo bleek maandag pas uit een bericht op de website van de benoemde curator, Peter Brouns.

Een officieel bericht over het faillissement is maandagavond nog altijd niet te vinden in het faillissementenregister. Ook de vakbonden zijn nog niet op de hoogte gesteld, zo laat bestuurder Peters van FNV weten. “Wij weten nog amper iets, want de uitspraak is nergens te vinden”, zegt hij. “Morgen hebben we een afspraak met de curator. Hopelijk krijgen we dan meer te horen.”

‘Kritieke financiële situatie’

Halverwege vorig jaar kondigde Componenta al aan dat het een van de twee Nederlandse gieterijen, in Weert, ging sluiten in een poging iets te doen aan de zwakke resultaten. Twee maanden geleden maakte het Finse concern echter bekend dat het de fabriek in Weert open liet en juist de vestiging in Hoensbroek ging sluiten.

Componenta lijdt al een aantal jaar forse verliezen en kwam eind 2015 maar liefst 82,7 miljoen euro tekort. In een verklaring maakte het concern donderdag bekend dat het in een “kritieke” financiële situatie was beland nadat gesprekken over een nieuwe lening bij de bank waren mislukt. Een grootschalige reorganisatie was daardoor de enige uitweg.

Naast het bankroet van de Nederlandse fabrieken gaat Componenta flink snijden in de kosten bij zijn Finse en Zweedse vestigingen. Alleen bij de vestiging in Turkije grijpt het Finse beursgenoteerde bedrijf niet in. Bij Componenta werkten eind vorig jaar wereldwijd bijna 3.700 mensen, van wie ongeveer 85 procent in vaste dienst.