Het komeetlandertje Philae is teruggevonden

De hoop was al opgegeven, maar de verloren geraakte komeetlander Philae is nu toch teruggevonden op een foto van komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko.

Foto met uitsnedes van de plek op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko waar de komeetlander Philae is gevonden. Rechtsboven de 'kop' van de 'badeend-komeet': het kleine rode puntje bovenin geeft de plek van Philae aan.
Foto met uitsnedes van de plek op de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko waar de komeetlander Philae is gevonden. Rechtsboven de 'kop' van de 'badeend-komeet': het kleine rode puntje bovenin geeft de plek van Philae aan. Foto ESA/Rosetta

De kleine Europese komeetlander Philae is terecht! Uit beelden die zijn ‘moederschip’ Rosetta minder dan een maand voor het einde van haar missie heeft gemaakt, blijkt dat de kleine sonde vast is komen te zitten in een donkere spleet op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. Dat meldt het Europese ruimteagentschap ESA vandaag op haar website. De lander werkt niet meer, maar na zijn verdwijning bijna twee jaar geleden is er lang naar gezocht.

De missie van Rosetta, om na een tocht van 10 jaar in augustus 2014 in een baan om de komeet 67P/Tsjoerjoemov-Gerasimenko te geraken en daar in november 2014 ook nog een (paar dagen) werkende lander op af te zetten wordt algemeen als een huzarenstukje van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA gezien.

ESA-technici

Philae is ontdekt op beelden die afgelopen vrijdag met een van de camera’s van Rosetta zijn gemaakt. Bij het zien van de beelden was het voor ESA-technici onmiddellijk duidelijk waarom de communicatie met de sonde, na zijn landing op de komeet op 12 november 2014, zo moeizaam verliep. Hij is vrijwel precies op zijn kant terechtgekomen, waardoor zijn antenne niet de goede kant op wees.

Foto ESA/Rosetta

Philae ligt op zijn kant onder een grote rots. Foto ESA/Rosetta

Over de precieze landingsplek van Philae heeft bijna twee jaar onduidelijkheid bestaan. Na zijn landing heeft de sonde weliswaar een paar dagen metingen kunnen doen, en de resultaten ervan via Rosetta overgeseind naar aarde, maar daarna werd het vrijwel stil. Alleen in juni 2015 kon het contact met de komeetlander nog eventjes worden hersteld.

Nieuwe beelden

De komende weken zal worden geprobeerd om Rosetta detailrijkere beelden van de landingsplek van Philae te laten maken. Nu precies bekend is waar de komeetlander is terechtgekomen, is dat een stuk gemakkelijker geworden.

Op 30 september zal er definitief een einde komen aan deze technische gecompliceerde Europese ruimtemissie. Dan zal ook Rosetta naar het oppervlak van komeet 67P afdalen, waarbij tot op het laatste moment metingen worden gedaan.

Foto ESA/Rosetta

Een foto van zijn landingsplek, gemaakt door Philae zelf, in de eerste dagen van zijn landing. Op de foto is ook een stukje van de komeetlander te zien. Foto ESA/Rosetta