GroenLinks wil af van eigen risico in de zorg

Het afschaffen van het eigen risico kost 3,7 miljard euro. Ook de SP en PVV steunden de afschaffing.

Foto Bart Maat / ANP

Volgens GroenLinks moet het eigen risico in de zorg moet worden afgeschaft. Dat heeft partijleider Jesse Klaver bekend gemaakt in een interview met het Algemeen Dagblad. Volgens Klaver leidt het eigen risico ertoe dat mensen zorg mijden uit angst voor de kosten.

De afschaffing van het eigen risico staat in het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat morgen bekend wordt gemaakt. De afschaffing zou 3,7 miljard euro kosten. Dat wil de partij opbrengen door belastingen voor bedrijven te verhogen en belastingontduiking te bestrijden.

Belangrijkste thema

Als het eigen risico verdwijnt zullen de zorgkosten met zo’n 600 miljoen euro toenemen, doordat mensen eerder van zorg gebruik zullen maken. Op lange termijn zou dat juist een besparing op moeten leveren, stelt Klaver. “Mensen die het bezoek aan de dokter alleen maar uitstellen, maken op den duur enorm hoge zorgkosten. Je kan er maar beter vroeg bij zijn.”

Klaver maakte nog een plan uit het verkiezingsprogramma bekend: zijn partij pleit voor een ministerie van Duurzaamheid en Economie. Eerder werden al andere plannen bekend gemaakt op het gebied van onderwijs. GroenLinks is niet de enige partij die haar verkiezingsplannen openbaart. Sinds 50Plus eind augustus als eerste zijn verkiezingsprogramma publiceerde is het campagneseizoen voor de verkiezingen van maart 2017 van start.

De PVV kwam met een programma van één A4’tje. Lees onze analyse.

Volgens onderzoeksbureau Ipsos wordt zorg verreweg het belangrijkste thema van de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017. Ook SP en PVV willen het eigen risico afschaffen. Momenteel bedraagt het eigen risico minimaal 385 euro.