G20 achter alternatief voor de dollar

Valutapolitiek

De dollar is dominant in de wereldeconomie. Door het gebruik van de IMF-munt, de SDR, te promoten holt China de dollar indirect uit.

IMF-directeur Christine Lagarde in Hangzhou waar zij de G20-top bijwoonde.
IMF-directeur Christine Lagarde in Hangzhou waar zij de G20-top bijwoonde. Foto Reuters/Rolex dela Pena/Pool

De kunstmatige munt van het Internationale Monetaire Fonds (IMF), de zogenoemde SDR, zal een grotere rol gaan spelen in het internationale monetaire systeem.

Dit hebben de staatshoofden en regeringsleiders van de groep van twintig belangrijkste landen in de wereldeconomie, de G20, afgesproken tijdens hun ontmoeting in de Chinese stad Hangzhou. „We ondersteunen het voortgaande onderzoek naar een breder gebruik van de SDR, zoals het publiceren van gegevens in SDR en de uitgifte van SDR-obligaties”, stelt de G20 in het slotcommuniqué van de bijeenkomst.

De opkomst van de SDR kan op termijn ten koste gaan van de positie van de Amerikaanse dollar als belangrijkste munt ter wereld. De dollar is nog steeds dominant en maakt bijvoorbeeld deel uit van 87,6 procent van alle wereldwijde transacties op de valutamarkt. De Chinese renminbi is slechts goed voor 4 procent.

Het stimuleren van de SDR geeft China de kans om de positie van de dollar indirect toch uit te hollen. China heeft vanaf 1 oktober die mogelijkheid. Dan wordt de renminbi officieel toegelaten tot het mandje van belangrijke valuta dat de waarde van de SDR bepaalt.

Lees ook: Geur van politiek angstzweet op top van wereldleiders

Dat mandje bestond tot nu toe uit dollars, euro’s, Britse ponden en Japanse yens. Dat de renminbi er vanaf volgende maand ook deel van uitmaakt onderstreept de groeiende Chinese invloed op de wereldeconomie.

Oorspronkelijk werd verwacht dat de IMF-munt naast een administratieve grootheid ook een praktische toepassing zou krijgen. Nog in de jaren tachtig werd gepoogd een markt te creëren in SDR-leningen. Maar dat is, mede door de dominantie van de dollar, nooit van de grond gekomen.

Door de beslissing van de G20 krijgt de SDR nu een nieuwe kans. Vorige maand al kondigde de Wereldbank een lening aan in renminbi, gedekt door SDR’s. Zo krijgen Chinese beleggers ook indirect toegang tot de harde valuta’s waaruit de SDR is samengesteld.