Erik Franssen winnaar Theaterfotografieprijs

Volgens de jury waren zijn foto’s technisch niet de sterkste, maar raakten zij de jury wel diep.

Foto Erik Franssen

Erik Franssen is de winnaar van de Nikon Theaterfotografieprijs. Hij krijgt de prijs voor zijn scènefoto’s van de voorstelling Oma, mag ik mijn pop terug? van het Zwolse poppentheatergezelschap Gnaffel.

Franssen, die is afgestudeerd als docent beeldende kunst, werkt als zelfstandig theaterfotograaf, vormgever en cineast. Volgens de jury waren zijn foto’s technisch niet de sterkste, maar raakten zij de jury wel diep. ,,Ik begrijp de jury wel”, zegt Franssen.

,,Tussen zowel mijn fotografie, mijn films, als mijn grafische ontwerpen zit werk dat technisch minder sterk is. Maar dat is ook niet altijd interessant. De feeling die je bij een kunstwerk krijgt, telt zwaarder dan technische perfectie. Perfectie is voor op school.”

Dubbele uitdaging

De fotoserie van de poppenvoorstelling noemde de jury een ,,dubbele uitdaging”. Een foto is sowieso al een stilstaand, levenloos beeld, maar de poppen zijn ook nog eens dode objecten. Franssen moest als het ware werken met ‘dubbel dood’. Des te meer prijst de jury de levendigheid van de foto’s.

Franssen:

,,Alle lof uit dit rapport is wat mij betreft in de eerste plaats voor Elout Hol, artistiek leider en oprichter van Gnaffel. Hij geeft de poppen fenomenaal vorm, hij regisseert zelf en speelt soms ook zelf nog. Hij heeft het poppentheater in Nederland groot gemaakt. In de tweede plaats is de lof voor de poppenspelers, bijvoorbeeld Mark Haayema in deze voorstelling. Mark weet de pop als geen ander de dynamiek van zijn eigen lijf mee te geven. Pop en acteur moeten namelijk exact dezelfde energie uitstralen. Als de pop sip kijkt en de acteur lacht, dan zal zo’n pop nooit levend worden.”

Foto Erik Franssen

Foto Erik Franssen

Weet Franssen eigenlijk al wat hij gaat doen met de 2500 euro aan prijzengeld? ,,Dat wist ik meteen. Ik ga de nieuwste Canon-camera halen.” Een rebelse keuze, aangezien hij het prijzengeld van concurrent Nikon krijgt.

,,Dat is vooral een praktische keuze hoor, al mijn andere fotospullen zijn nu eenmaal van Canon. Nikon is net zo goed. Ik wilde het geld alleen graag investeren in mijn vak.”