Effectieve trucs en opvallende momenten

De accordeon is geen alledaags instrument in de klassieke muziek, maar de Noorse virtuoos Frode Haltli (1975) laat al jaren horen dat de mogelijkheden van het instrument verder reiken dan de tango. Haltli’s nieuwe album bevat speciaal voor hem gecomponeerd werk van de Denen Bent Sørensen en Hans Abrahamsen. Het is bij uitstek muziek die aarzelt te beginnen: tentatieve klanken, ongewone accordeonkleuren. Opvallende momenten zijn er te over in Sørensens ‘Pain flowing down slowly on a white wall’, bijvoorbeeld wanneer het begeleidende strijkorkest overgaat tot neuriën. Trucs, maar effectief. Abrahamsen tekent voor solostuk ‘Air’, oftewel ‘melodie’, dat die titel ten spijt maar niet wil zingen. In Abrahamsens ‘Three little nocturnes’, met het vermaarde Arditti Quartet, krijgt Haltli weer het coloristische tegengas dat dit album de moeite waard maakt.

    • Joep Stapel