Arrestatie na spanningen in Turkse gemeenschap

De Rotterdamse politie zegt meer aanhoudingen te verwachten. Een speciaal team houdt zich bezig met de spanningen.

Een Turkse vlag aan een balkon in Rotterdam. Foto Marten van Dijl / ANP

Een 42-jarige Rotterdammer is maandag aangehouden in verband met de spanningen binnen de Turkse gemeenschap, die sinds de mislukte coup in Turkije flink zijn toegenomen. Dat meldt de politie. De man wordt verdacht van opruiing, bedreiging en vernieling, onder andere op sociale media. Het is de eerste arrestatie als gevolg van de spanningen.

Sinds de mislukte staatsgreep is er een flinke breuk ontstaan binnen de Turkse gemeenschap, met name in Rotterdam. Aanhangers van de Turkse president Erdogan staan lijnrecht tegenover aanhangers van de geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering verantwoordelijk is voor de couppoging.

Lees ook ons commentaar: Het Turkse probleem zit hier

Tachtig aangiftes

De spanningen leidden onder meer tot intimidatie en bedreigingen. De Rotterdamse politie monitort sociale media en roept mensen actief op om aangifte te doen van mogelijk strafbare feiten. Sinds de couppoging op 15 juli kwamen ruim tachtig aangiftes binnen in de regio. Landelijk zijn dat er zo’n 175. Ongeveer de helft van de aangiftes gaan over uitlatingen op sociale media.

De politie in Rotterdam heeft een speciaal team ingesteld onder leiding van een officier van justitie om de meldingen te onderzoeken. Ook zijn er in elk district twee rechercheurs aangewezen die de aangiftes coördineren. De politie verwacht dat er meerdere aanhoudingen zullen volgen.

    • Wouter van Dijke