Een krankzinnig plan van een wraaklustig echtpaar

Het verhaal van een rijk advocatenechtpaar in Orange County dat wraak wil nemen op een vrijwilliger van de basisschool van hun zoon.

Een huis in het stadje Irvine. Foto: AP /Jae C. Hong

De Amerikaanse Kelli Peters leidt een overzichtelijk leven. Als vrijwilliger is ze nauw betrokken bij de school van haar dochter, ze woont in één van de veiligste steden van de Verenigde Staten en is geliefd bij de andere ouders op school. Tot de politie in februari 2011 tot Peters’ verbazing een voorraad drugs in haar auto vindt. De fascinerende longread ‘Framed’ van Christopher Goffard van de Los Angeles Times toont in zes hoofdstukken hoe Peters er bijna werd ingeluisd door een wraakzuchtig advocatenechtpaar met een krankzinnig plan.

Aanleiding

Het verhaal speelt zich af in Orange County, beroemd van de gelijknamige dramaserie over gefortuneerde en bevoorrechte Amerikanen. Hier werkt Peters als vrijwilliger op de basisschool en op een middag sluit ze de 6-jarige zoon van het echtpaar Easters per ongeluk een paar minuten buiten. Peters vangt de kinderen na tennisles op maar die middag was ze de zoon van de Easters vergeten. Hij was iets langzamer was dan de rest. Peters verontschuldigde zich uitgebreid maar dat bleek voor de Easters niet voldoende.

Details

Wat volgt is een ontluisterend verhaal over uitstekend politiewerk en een slepende rechtszaak waarin het advocatenechtpaar zich onaantastbaar waant tegenover de minder rijke Peters. Hoewel de wraak van het echtpaar te krankzinnig voor woorden klinkt, zoeken oplettende politieagenten de zaak tot de bodem uit waardoor de absurde waarheid aan het licht komt.

Foto’s, audio en andere documenten illustreren het verhaal en tonen de absurde details van de zaak. Zo is een mail te lezen die Jill Easters vlak na het incident met haar zoon aan haar man Kent stuurt die eindigt met: “Waarom laten we ‘deze niemand’ onze zoon en onze familie kwellen!!!!Waarom!!!!” Gevolgd door 68 (!) uitroeptekens.

Lees hier het volledige verhaal (12.956 woorden, leestijd 55 minuten) : Framed.
    • Belia Heilbron