Een compleet eerbetoon op een gloeiend hete dag

Een gloeiend hete dag op Ibiza. Muggen zoemen, krekels laten zich massaal horen. Killer Road van Soundwalk Collective is een atmosferisch conceptalbum van geluidsmagiërs die doorgaans hoorspelen organiseren in stedelijke omgevingen. Leider Stefan Crasneanscki trof Patti Smith tijdens een vliegreis en opperde het idee een hoorspel te maken aan de hand van teksten van Christa Päffgen, beter bekend als Nico uit The Velvet Underground. Smith leest het verhaal van Nico’s laatste dag op een onheilszwangere fluistertoon, met als onvermijdelijke apotheose de fatale hartaanval die de net van heroïne afgekickte Päffgen in 1988 zou krijgen tijdens een fietstocht op Ibiza. Als Patti Smith tenslotte het duistere ‘My Only Child’ van Nico’s album Desertshore declameert, is het eerbetoon compleet en resten slechts kerkklokken.

    • Jan Vollaard