documentaire

2Doc: Team Gaza NPO 2, 20.30-22.00u.

„Er is één plek waar we alles kunnen vergeten: het voetbalveld.” Team Gaza (VARA) van Frederick Mansell en Laurens Samsom volgt vier spelers van de grootste voetbalclub van Gaza: FC Beach Camp. Ondanks de dagelijkse ellende kunnen ze op het veld alles even loslaten.

De Nederlandse documentaire volgt ze gedurende een volledig seizoen (augustus 2015 tot en met april 2016) op en uiteraard ook buiten het veld. Allemaal proberen ze iets aan hun leven te maken in de hermetisch afgesloten landstrook waar oorlog elke dag op de loer ligt. De een wendt zich tot God, de ander grijpt naar wapens, een derde trouwt met zijn nichtje en bouwt een burgerlijk bestaan op. Ze komen bij de club samen om hun passie voor voetbal te delen. En dan gaat het er opeens niet anders aan toe dan bij andere voetbalteams. Ook hier is men boos op de coach, waren de resultaten vroeger beter, en is er ruzie („Ik laat me niet afblaffen door een analfabeet!”).

Maar voetbal blijft bijzaak. Het leven in „de grootste gevangenis ter wereld” is loodzwaar, dat maakt deze documentaire ook weer duidelijk.

    • Auteur Onbekend