Diederik Stapel krijgt tweede kans op hogeschool in Breda

Stapel raakte vijf jaar geleden in opspraak vanwege het verzinnen van onderzoeksgegevens. Nu keert hij als “vraagbaak” terug in het onderwijs.

Diederik Stapel op een foto uit 2013. Foto Koen van Weel / ANP

Voormalig hoogleraar Diederik Stapel, die vijf jaar geleden in opspraak raakte na het verzinnen van onderzoeksgegevens, gaat weer aan het werk in het onderwijs. De sociaal psycholoog krijgt een tweede kans bij hogeschool NHTV in Breda. Dat bevestigt bestuursvoorzitter Hein van Oorschot maandag na berichtgeving van dagblad BN/De Stem.

Stapel zal het komende schooljaar fungeren als een “vraagbaak voor onze lectoren bij het opzetten van onderzoeksprogramma’s”, zo laat Van Oorschot weten. Daarnaast zal de oud-wetenschapper helpen met het schrijven van stukken. Hij wordt ingehuurd als freelancer, aldus de voorzitter van het college van bestuur:

“Mensen die met hem willen sparren kunnen bij hem terecht. Hij gaat geen onderzoek doen, geen onderwijs geven en hij gaat niet publiceren. Hij laat zijn kennis van de onderzoekswereld op verzoek aftappen.”

‘Fouten liggen ver achter ons’

Dat het aantrekken van Stapel tot enig gefrons leidt, kan Van Oorschot begrijpen. Maar dat neemt volgens de bestuursvoorzitter niet weg dat hij “een hele goede onderzoeker” is en zo veel voor de hogeschool kan betekenen. Na een jaar zullen hij en de school de samenwerking evalueren, aldus de bestuurder.

Lees ook: Diederik Stapel: ik had een perfecte wereld gecreëerd.

“Diederik Stapel heeft een heel ernstige fout gemaakt en is daar hard voor aangepakt”, laat Van Oorschot via de telefoon weten. “Maar dat neemt niet weg dat hij een hoop kwaliteit had. En die fouten liggen inmiddels ver achter ons. We hebben het in Nederland zo vaak over tweede kansen, dus dan moeten we die nu ook geven.”

‘Hoop dat zijn spijt oprecht is’

De 49-jarige Stapel werkte in het verleden als hoogleraar sociale psychologie aan de Universiteit van Tilburg en was tevens werkzaam bij de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. In 2011 werd hij op non-actief gesteld toen bleek dat hij voor meer dan vijftig wetenschappelijke artikelen gegevens deels of volledig had verzonnen.

Stapel heeft tegenover BN/De Stem laten weten dat hij niet wil reageren. Volgens Van Oorschot is de voormalig wetenschapper blij dat hij een tweede kans krijgt. “Ik hoop dat hij kan laten zien dat zijn spijt oprecht is”, aldus de bestuursvoorzitter, die ten tijde van het schandaal dezelfde functie uitoefende aan de Universiteit van Tilburg.

    • Joost Pijpker