Derde wereldtitel voor motorcrosser Herlings

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zich zaterdag verzekerd van de wereldtitel in de MX2-klasse. De 21-jarige Brabander won in Concord (VS) de eerste manche van de Grand Prix of the Americas en nam zo genoeg afstand van de concurrentie zodat de wereldtitel hem niet meer kan ontgaan. In de tweede manche eindigde hij als derde, waardoor hij twee werd in de eindrangschikking van de grand prix, achter het Amerikaanse talent Cooper Webb.

De Nederlandse coureur moest in de eerste manche zijn Zwitserse concurrent Jeremy Seewer voorblijven om de titel veilig te stellen. De Brabander had een matige start, maar reed al snel naar de derde positie met Seewer op een groeiende afstand.

Herlings was al twee keer eerder wereldkampioen in de MX2-klasse, in 2012 en 2013. In 2014 en 2015 maakte hij ook aanspraak op de titel, maar toen zaten blessures hem dwars. „Eindelijk heb ik die derde titel na zoveel blessures. Ik was zo zenuwachtig. Ik weet niet wat ik moet zeggen”, reageerde de wereldkampioen.

Dit seizoen was Herlings ongenaakbaar tot hij in juli zijn sleutelbeen brak en als gevolg daarvan drie grands prix miste. Van zijn riante 169 punten voorsprong in de WK-stand bleven er 43 over tot hij een week geleden zijn rentree maakte in Assen.

Met uitzondering van de cross in de VS won Herlings dit seizoen elke grand prix waar hij aan de start verscheen. Volgend jaar maakt hij de overstap naar de MXGP-klasse, de koningsklasse in de motorcross. (ANP)