Demonstratie Brazilië opgebroken door politie

Zo’n 50.000 mensen demonstreerden tegen de afzetting van president Dilma Rousseff.

Een demonstrant houdt een papier omhoog met de tekst "Verkiezingen nu!" Foto Nelson Antoine / AP

Een grote demonstratie in São Paulo is opgebroken door de politie. Dat meldt persbureau Reuters. Zo’n 50.000 mensen kwamen bijeen om te demonstreren tegen de afzetting van president Dilma Rousseff, die afgelopen week door de Braziliaanse senaat uit haar ambt werd ontheven.

Lees ook: Eindelijk heeft Temer Rousseff uit de weg

Aan het eind van een vreedzaam verlopen mars zette de politie van São Paulo traangas in, naar eigen zeggen om vandalisme te voorkomen. Door de inzet van traangas ontstonden paniek en gevechten tussen demonstranten en de politie.

Nieuwe verkiezingen

De demonstratie werd georganiseerd door linkse groepen en vakbonden die gelieerd zijn aan Rousseffs Arbeiderspartij. Zij vinden dat Rousseff onterecht is afgezet en eisen nieuwe verkiezingen. Ook in Rio de Janeiro en andere steden in Brazilië vonden demonstraties plaats.

Rousseff werd woensdag afgezet na een procedure die maanden geduurd heeft. Ze wordt beschuldigd van gesjoemel met overheidsfinanciën. Zo zou ze voor haar herverkiezing in 2014 geld van de overheidsbanken hebben onttrokken om haar begroting sluitend te maken, en zo de economie van Brazilië te rooskleurig hebben voorgesteld.

“Niet representatief”

Zelf heeft Rousseff de beschuldigingen altijd ontkend. Ze stelt dat ze slachtoffer is van een staatsgreep. Ze gaat nog in beroep tegen de afzetting bij het Braziliaanse Hooggerechtshof. Rousseffs vervanger, de centrum-rechtse Michel Temer, was voorheen haar vice-president. Temer wordt zelf genoemd als verdachte van een groot corruptieschandaal rond staatsoliebedrijf Petrobras.

Volgens Temer stelden de demonstaties weinig voor. Voorafgaand aan een G20-overleg in China zei hij tegen journalisten:

“Het gaat om kleine groepjes, niet om populaire bewegingen. Op een bevolking van 204 miljoen Brazilianen zijn zij niet representatief”.

    • Wouter van Dijke