Laptoptest: wat zijn de beste laptops voor minder dan 400 euro?

Notebooks voor een prikkie Kun je voor 400 euro – of minder – een bruikbare laptop kopen? En is zo’n goedkope Chromebook een goed alternatief voor een Windows-notebook?

Er zijn twee goede redenen om nu rond te neuzen voor een nieuwe notebook. Het nieuwe werk/schoolseizoen begint weer én laptops zijn goedkoper dan ooit. Sla een willekeurige folder open en je ziet Windows-systemen van amper 400 euro. Er zijn zelfs laptops die je voor 200 euro achterop je fiets bindt. Heb je dan waar voor je geld of koop je rommel?

Voor deze computertest vroegen we fabrikanten om hun goedkoopste modellen te leveren. Dan doen ze niet zo graag – liever laten ze de topmodellen zien. Uiteindelijk kiezen we vier betaalbare Windows-notebooks en nog eens drie Chromebooks. Deze laptops met besturingssysteem Google Chrome OS werken alleen in de cloud en zijn nóg goedkoper.

Door de dalende pc-verkoop komen fabrikanten en toeleveranciers moeilijk van hun voorraden af. Bij Hardware.info, dat voor NRC deze computertest uitvoert, merken ze dat laptops langer op voorraad liggen en vaker oudere onderdelen bevatten. Bijvoorbeeld de processor – het duurste onderdeel van een laptop.

Er komt een nieuwe generatie Intel Core-processors aan – de zevende inmiddels – en er worden nog altijd laptops verkocht met een processor van de vijfde generatie. Ouwe meuk, dus. Niet dat je daar als doorsneegebruiker veel van merkt, maar voor de fabrikant zijn deze restpartijen voordeliger. De Windows-versie is wel bij de tijd: alle laptops hebben Windows 10 Home editie met de nieuwste Anniversary update

Snelle solid state drives (flashopslag in plaats van een trage, traditionele harde schijf met draaiende onderdelen) vind je al in budgetlaptops. De allergoedkoopste systemen hebben 32 GB ruimte. Naast de Windows-installatie blijft er dan weinig ruimte over. Oplossing: prik er een geheugenkaart in van 128 GB – dat kost vier tientjes.

Laptops zijn goedkoper dan ooit

De drie Chromebooks in deze test zijn nog voordeliger, omdat ze met een tragere processor en weinig geheugen (2 GB werkgeheugen, 16 GB opslag) toekunnen. Bijna alles wat je op een Chromebook doet, gebeurt in werkelijkheid in de cloud: daar wordt het rekenwerk verricht en staan je gegevens.

Qua veiligheid staat besturingssysteem Chrome OS uitstekend bekend. Handig systeem voor scholen: makkelijk vervangbare laptops waarop je meerdere gebruikers kunt loslaten zonder dat ze elkaar in de weg zitten.

Je bent op zo’n Chromebook wel afhankelijk van een goede internetverbinding en de kwaliteit van de webapplicaties. De beste manier om uit te proberen of je Windows door Chrome OS wilt vervangen is jezelf te verplichten om twee weken louter webdiensten te gebruiken en geen ander programma op te starten dan je browser. Als dat bevalt, ben je geslaagd voor je Chrome-diploma.

Chrome OS wordt leuker nu er toegang is tot de Google Play Store. Je kunt dus Android-programma’s starten: games, maar ook Microsoft Office. Zodat je op Chrome OS met Word, Excel en Outlook kunt werken als je Googles kantoorapplicaties niet blieft.

Dit artikel is getikt op een Chrome-laptop, via Office 365 en OneDrive. Het is de kantoorwereld van Microsoft, in een Google-jasje. Ook Netflix en Angry Birds werken prima, hoewel sommige Android-apps nog in een klein smartphonevenster verschijnen. Bedienen gaat zowel met je toetsenbord als met het aanraakscherm.

Er is één nadeel: toegang tot Android apps voegt een hoop functies toe, maar verhoogt tegelijk de risico’s op malware. Terwijl Chrome OS nou juist zo’n veilig systeem was.

NB: De prijzen zijn berekend op de gemiddelde verkoopprijzen in een reeks webwinkels.

De Windows notebooks

 1. Asus EeeBook R209HA € 229

  asus

  Voor een dubbeltje zit je niet helemaal op de eerste rang bij deze ultralichte EeeBook. Dit pakketje van 996 gram bevat een 11,6 inch beeldscherm en draait op een Intel Atom-processor. Windows 10 neemt al de helft van het 32 GB SSD opslaggeheugen in beslag. De batterij-duur is goed, maar 2 GB werkgeheugen beperkt het aantal taken dat je gelijktijdig uit kunt voeren.

  Asus Eeebook R209 HA: 11,6 inch scherm (1366×768 pixels), 1,44 GHz Intel Atom processor, 2 GB RAM, 32 GB SSD, Windows 10 Home

  Scores (hoogste score is 5)

  Beeldscherm

  ●●●●●

  Snelheid

  ●●●●●

  Accu

  ●●●●●

  Praktisch

  ●●●●●

 2. HP 14-am005ND € 349

  HP

  Sommige consumenten zullen zich laten verleiden door het ruime opslaggeheugen van deze HP, maar de 500 GB harddisk beperkt de snelheid van de laptop (er zijn ook varianten met SSD). Vergeleken met de rest van de Window-notebooks is dit daarom de traagste in de test. Het 14 inch beeldscherm blinkt niet uit (geen full hd) en de netwerkkaart is beperkt tot 100 Mbit.

  HP 14-am005ND: 14 inch scherm (1366×768 pixels), 1,6 GHz Intel Celeron processor, 4 GB RAM, 500 GB harddisk, Windows 10 Home

  Scores

  Beeldscherm

  ●●●●●

  Snelheid

  ●●●●●

  Accu

  ●●●●

  Praktisch

  ●●●●

 3. Lenovo 300 15IBR € 369

  Lenovo

  Met een 15 inch beeldscherm hoort deze Lenovo bij de grootste in deze test. Het is ook de zwaarste laptop (ruim twee kilo). Door de beperkte capaciteit van de accu scoort de Lenovo niet goed in gebruiksduur. Wel prettig: een echte SSD schijf van 128 GB en snelle netwerkverbindingen aan boord. Dit is een laptop die je rustig kunt kopen als je er niet te veel mee rond zult zeulen.

  Lenovo 300 15IBR: 15,6 inch scherm (1366×768 pixels), 1,6 GHz Intel Celeron processor, 4 GB RAM, 128 GB SSD, Windows 10 Home

  Scores

  Beeldscherm

  ●●●●●

  Snelheid

  ●●●●●

  Accu

  ●●●●●

  Praktisch

  ●●●●●

 4. Medion Akoya S6219 € 399

  medion-akoya-s6219-30021000-30021000---3

  Deze laptop biedt de best denkbare combinatie: een SSD van 128 GB (eMMC, een iets tragere opslagtechniek) en een extra harde schijf van 500 GB. Een ander voordeel van de Medion: het matte IPS beeldscherm ziet er beter uit dan de concurrenten en heeft een hogere resolutie van 1920 x 1080 pixels. Al met al is dit bij de Windows-laptops de beste goedkope koop. Een laptop die bewijst dat je voor 400 euro waar voor je geld kunt krijgen.

  Medion Akoya S6219: 15,6 inch scherm (1920×1080 pixels), 1,6 GHz Intel Celeron processor, 4 GB RAM, 128 GB eMMC geheugen en 500 GB harddisk, Windows 10 Home

  Scores

  Beeldscherm

  ●●●●●

  Snelheid

  ●●●●

  Accu

  ●●●●●

  Praktisch

  ●●●●●

 5. Bekijk hier de gedetailleerde testresultaten van de Windows-laptops

De Chromebooks

 1. Asus Flip Chromebook C100PA € 329

  Asus

  Dit is zo’n laptopje dat je er graag bij hebt, naast je gewone computer. Waren er maar Windows- machines die voor zo weinig geld zo’n luxe indruk maken. Asus maakt voor een prikkie een glimmende aluminium Chromegadget met een 10,1 inch scherm. Niet genoeg om al je computerwerk op te doen, maar je kunt er onderweg wel tien uur mee uit de voeten. Het IPS-scherm is een van de beste in deze test.

  Asus Flip Chromebook C100PA: 10,1 inch aanraakscherm (1280×800 pixels), Rockchip processor, 2 GB RAM, 16 GB SSD, Chrome OS

  Scores

  Beeldscherm

  ●●●●●

  Snelheid

  ●●●●●

  Accu

  ●●●●●

  Praktisch

  ●●●●●

 2. Acer Chromebook R 11 CB5 € 309

  Acer

  Zoals de andere Chromebooks in deze test heeft de Acer een aanraakscherm waarmee je bijvoorbeeld Android-apps kunt bedienen. Als de laptop dubbelklapt maak je er een 11,6 inch tablet met een standaardje van - handig om bijvoorbeeld Netflix te kijken. Dankzij de Celeron processor komt Acer als snelste uit de Chromebooktest. Hij voelt met z’n witte plastic behuizing wel wat goedkoop aan. Dat is hij dan ook.

  Acer Chromebook R11 : 11,6 inch aanraakscherm (1366×768 pixels), 1,6 GHz Intel Celeron processor, 2 GB RAM, 16 GB SSD, Chrome OS

  Scores

  Beeldscherm

  ●●●●●

  Snelheid

  ●●●●

  Accu

  ●●●●

  Praktisch

  ●●●●●

 3. Lenovo Thinkpad 11e Yoga € 445

  lenovo-thinkpad-11e-yoga-20ge0002mh-20ge0002mh---6

  Deze Lenovo uit de Thinkpad-lijn is met 4 GB werkgeheugen ruimer voorzien dan de concurrentie. De notebook is dan ook aan de prijs (45 euro boven ons budget) maar kan wel tegen een stootje: ‘geschikt voor militair gebruik’, aldus de fabrikant. Lenovo mikt vooral op studenten en scholen. Net als de andere Chromebooks in deze test heeft deze Lenovo 16 GB flashgeheugen om wat lokale bestanden op te slaan. Bijna al het werk doe je toch in de Google-cloud.

  Lenovo Thinkpad 11e Yoga: 11,6 inch aanraakscherm (1366×768 pixels), 1,6 GHz Intel Celeron processor, 4 GB RAM, 16 GB SSD, Chrome OS

  Scores

  Beeldscherm

  ●●●●●

  Snelheid

  ●●●●

  Accu

  ●●●●

  Praktisch

  ●●●●

Bekijk hier de gedetailleerde testresultaten van de Chromebooks