Composities

Het lijkt alsof niemand het door had toen de bouwsels uit Jan Kempenaers’ Composite werden neergezet. De kunstwerken en gebouwen belandden op mooie plekken, op de top van een heuvel of aan de rand van het bos, maar zijn daarna vergeten. Ze zijn begroeid met algen, besmeurd met graffiti, gebarsten of afgebrokkeld. De bouwsels die wél werden onderhouden, zijn geen trekpleisters geworden. Elke vorm van menselijke aanwezigheid lijkt ver weg. De gebouwen, veelal monumenten in Oost-Europa, zijn opgebouwd uit cirkels, ruiten en sterren. Het perspectief, het licht en de afstand van de fotograaf tot het gebouw zijn op elk shot anders, maar telkens precies afgestemd op het bouwwerk. Daarnaast maakt Kempenaers detailfoto’s, waarvan er steeds twee over elkaar zijn afgedrukt. Je ziet amper nog een gebouw, hooguit een abstract lijnenspel. Als een in memoriam voor de bouwwerken die voor dood zijn achtergelaten.