Meeste academische ziekenhuizen weten hun tarieven nog niet

In september 2016 blijkt het Radboud UMC nog steeds met verzekeraar CZ te onderhandelen over de tarieven voor… 2016.

Foto Vincent Jannink / ANP

Sommige verzekeraars toonden zich de afgelopen weken not amused dat hun collega CZ uit Tilburg zomaar alle tarieven onder de 885 euro – het maximale eigen risico – op straat gooide. Wie is daar nu mee gediend, met zo’n complexe niet voor gewone burgers te doorgronden spreadsheet, was hun redenering.

Maar de adviseurs van Pinkroccade logenstraffen die gedachte. Zoals verwacht gaan andere deskundigen met de data aan de slag om die te ontsluiten voor het volk. De consultants, die erin gespecialiseerd zijn om cijferbergen te visualiseren, hebben de gegevens van CZ tot de essentie teruggebracht. Iedereen kan zelf een medische behandeling invullen en krijgt vervolgens te zien welke tarieven bij alle ziekenhuizen in Nederland in rekening worden gebracht. Zie hier het resultaat.

Raadsel

In onze speurtocht naar de geheime ziekenhuistarieven stuitten we vorige week op een raadsel bij het Radboudumc. Waarom betalen patiënten voor een staaroperatie in Nijmegen ruim 32 procent meer dan in Vlissingen?
Dat was een vraag die ze bij het Radboudumc, een academisch ziekenhuis, niet zomaar konden beantwoorden. We stelden die vraag vorige week op basis van de eerste data en facturen die we van u ontvingen na onze oproep om samen de geheime ziekenhuistarieven in Nederland te achterhalen.

Bij het Radboudumc doen ze eigenlijk alleen maar hele complexe staaroperaties, legt een woordvoerder uit. In Nijmegen worden vooral operaties gedaan bij patiënten die afkomstig zijn uit een ander ziekenhuis. De oogartsen daar verwijzen door omdat ze zelf de operatie niet kunnen doen, bijvoorbeeld doordat de patiënt bij de ingreep onder narcose moet worden gebracht – wat tegenwoordig niet altijd meer mogelijk is in omliggende ziekenhuizen, legt een woordvoerder uit.

Kortom, de kosten zijn veel hoger en daardoor heeft het ziekenhuis een hoger tarief met Menzis kunnen afspreken. Het antwoord blijft vragen oproepen: want het hele stelsel met facturen volgens unieke dbc-codes is juist in het leven geroepen om prijzen te kunnen vergelijken. Als bij een behandeling veel extra handelingen nodig zijn, kan dat toch gedeclareerd worden in wéér een andere declaratiecode?

Zo is er een aparte unieke code (code 070401002 om precies te zijn) voor een “ingewikkelde staaroperatie bij een ingreep van de ooglens”. Dat is dus een andere ingreep dan de facturen die wij vergelijken van code 070401008 – de “staaroperatie bij een ziekte van de ooglens”. En bovendien: het Universitair Medisch Centrum Utrecht – ook een gespecialiseerd umc - doet de eenvoudige staaroperatie voor CZ-verzekerden tegen een 11 procent lager tarief van 1.109,47 euro. Er blijft geen andere conclusie over dan dat Radboudumc duidelijk duurder is als het gaat om staaroperaties.

Maar er is meer aan de hand in Nijmegen. In september 2016 blijkt het umc nog steeds met verzekeraar CZ te onderhandelen over de tarieven voor… 2016. Het Radboudumc is niet de enige. Ook het AMC, VUmc, UMCG en LUMC hebben nog geen deal over de tarieven van dit jaar met CZ.

Geen paniek. Er is wél al een contract, dus wie met zijn CZ-polis naar een van deze universitaire medische centra gaat, krijgt zijn behandeling sowieso vergoed.
Maar het zal wel wat geduld vergen. Want zolang geen prijzen overeen zijn gekomen, kan een ziekenhuis niets bij de verzekeraar declareren. En de patiënt dus ook geen rekening sturen (wat is het tarief dan?).

De CZ-patiënt kan dus in september 2016 onmogelijk weten wat zijn behandeling zoal gaat kosten bij vijf van de acht umc’s in Nederland, ook al zal hij wel een deel van de rekening via zijn eigen risico moeten gaan betalen.

Vervolg NRC-onderzoek

Wij merken dat de drempel hoog is om mee te doen aan het onderzoek van NRC. Ten eerste zullen de mensen die mee willen doen een van onze vijf geselecteerde medische behandelingen hebben moeten ondergaan en vervolgens daarvan de factuur meesturen.

Wij hebben besloten om het vangnet breder uit te gooien. Welke medische behandeling u ook heeft ondergaan, wij zijn geïnteresseerd in het tarief dat het ziekenhuis declareerde. Wij zijn benieuwd naar de reacties.

deelname

    • Jeroen Wester