Alle ballen richting 15-3-2017

De Wandelgangen

Dinsdag begint de Tweede Kamer weer met vergaderen. Er staat van alles op de agenda, maar doet het ertoe?

Weer aan de slag

Een tweeminutendebat over ‘textiel en conflictmineralen’, een plenair debat over de Wet aanpassing fiscale eenheid, tussen de middag een petitie tegen de uitzetting van een vmbo-leerling en ’s avonds spreekt de vaste commissie Defensie over de kustwacht van het Caraïbisch gebied. Na acht weken vakantie – herstel: na acht weken reces – gaat de Tweede Kamer deze dinsdag weer vol goede moed aan de slag. Zo te zien is er voor de fijnproevers op dag één weer van alles te beleven op de parlementaire agenda. Maar hoe belangwekkend ook, genoemde onderwerpen zullen teletekst vermoedelijk niet halen. Want iedereen in Den Haag weet dat het laatste halfjaar van deze kabinetsperiode om iets anders draait.

Campagne gaat voor

Precies, de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. Hoewel de parlementariërs zullen volhouden dat hun echte werk wetgeving en het controleren van de regering omvat, draaien sommigen er niet omheen dat de prioriteit de komende maanden elders ligt. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma liet via Twitter weten dat hij een deel van zijn portefeuille heeft overgedragen aan partijgenoot Paul van Meenen:

Twitter avatar swsjoerdsma Sjoerd W. Sjoerdsma Collega @Paul_van_Meenen neemt het woordvoerderschap integratie van mij over. Zo hou ik meer tijd over de TK2017 campagne.

GroenLinks trapt af

De fractie van GroenLinks zal evenmin kritische vragen over de kustwacht in de Caraïben hebben voorbereid. Die maakt zich op voor de campagneaftrap van lijsttrekker Jesse Klaver. In het Amsterdamse poptheater Melkweg zal Klaver zijn eerste verkiezingsbijeenkomst houden, dat de jeugdige GroenLinks-leider heel modern graag meet-up noemt. Ook verschijnt het verkiezingsprogramma van de partij, die de grootste op links denkt te kunnen worden. Klaver deed deze zomer inspiratie op tijdens een rondreis door de Verenigde Staten. Al zal hij weinig willen overnemen van de daar nogal plat lopende race om het Witte Huis. „Vies, vuil en vunzig”, noemt hij desgevraagd het modderworstelen tussen Trump en Clinton.

    • Philip de Witt Wijnen