24 doden, 91 gewonden bij dubbele bomaanslag Kabul

Zelfmoordterroristen van de Talibaan pleegden de aanslagen in een drukke buurt in het centrum van Kabul.

Een Afghaanse militair arriveert bij de plaats waar zojuist de dubbele aanslag heeft plaatsgevonden. Foto: Mohammad Ismail / Reuters

Bij een dubbele bomaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn maandag zeker 24 doden gevallen, onder wie veel burgers. Minstens 91 mensen raakten gewond, zo meldt Reuters op gezag van het ministerie van Volksgezondheid. De Talibaan hebben de aanslag opgeëist.

De aanslag werd gepleegd door zelfmoordterroristen in een drukke buurt in de omgeving van het Afghaanse ministerie van Defensie. De tweede aanslag werd gepleegd op het moment dat veiligheidstroepen net waren gearriveerd.

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft het geweld veroordeeld in een verklaring:

“De vijanden van Afghanistan hebben hun vermogen om te vechten tegen veiligheidstroepen verloren en vallen daarom snelwegen, steden, moskeeën, scholen en gewone mensen aan.”

Amerikaanse Universiteit

Twee weken geleden nog was de Amerikaanse Universiteit in Kabul doelwit van een aanslag. Bij hevige beschietingen door Talibaan kwamen zestien mensen om het leven.

De Talibaan pleegden de afgelopen vijftien jaar aanslagen om de door het Westen gesteunde Afghaanse regering te ontregelen. De laatste weken wordt het geweld heviger. Volgende maand zal er een conferentie plaatsvinden in Brussel, waarin westerse mogendheden naar verwachting voor de komende jaren hun militaire steun aan de Afghaanse regering zullen toezeggen.

    • Etienne Verschuren