WK biatlon 2021 opvallend naar Rusland

De Biatlonunie negeert hiermee het advies van het IOC om grote sportevenementen niet toe te wijzen aan Rusland.

De Amerikaan Jeremy Teela tijdens de biatlon van de Spelen van 2006 in Turijn.
De Amerikaan Jeremy Teela tijdens de biatlon van de Spelen van 2006 in Turijn. Foto: Jack L. Gillund / U.S. Army

De wereldkampioenschappen biatlon in 2021 zullen worden gehouden in Tyumen, Rusland. Dat heeft de Internationale Biatlonunie (IBU) zondag bekendgemaakt. De bond negeert hiermee het advies van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om grote sportevenementen wegens een groot dopingschandaal niet toe te wijzen aan Rusland.

Naast Tyumen waren ook de stad Nové Mesto na Morave in Tsjechië en het Sloveense Pokljuka in de race om het wereldkampioenschap. Tyumen behaalde echter in de eerste stemronde bij het IBU-congres in het Moldavische Chisinau al genoeg stemmen. Eerder op het congres werd het wk van 2020 toegewezen aan Antholz in Italië.

Dopingschandaal

De toewijzing aan Rusland is opvallend nu bekend is dat de Russische overheid betrokken was bij het massale dopinggebruik van Russische atleten. Naar aanleiding van onthullingen door het gewezen hoofd van het Russische dopinglaboratorium Grigori Rodsjenkov begon de Canadese jurist Richard McLaren een onderzoek naar het dopingschandaal.

Uit het McLaren-rapport bleek inderdaad dat de Russische staat achter het omvangrijke dopingprogramma in het land zit. Het IOC besloot vervolgens dat alleen schone Russische atleten aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van afgelopen zomer mochten deelnemen, en ook niet onder de Russische vlag. Het Internationaal Paralympisch Comité besloot zelfs dat geen enkele Russische atleet mee mag doen aan de Paralympische Spelen.