Stoffelijk overschot van sinds 1989 vermist jongetje gevonden

Jacob Wetterling werd bijna 27 jaar geleden ontvoerd door een gewapende man in de Amerikaanse staat Minnesota.

Patty en Jerry Wetterling met een foto van hun zoontje Jacob, dat zaterdag werd gevonden.
Patty en Jerry Wetterling met een foto van hun zoontje Jacob, dat zaterdag werd gevonden. Foto: Craig Lassig / AP

In de Amerikaanse staat Minnesota is zaterdag het stoffelijk overschot gevonden van een 11-jarig jongetje, dat sinds 1989 werd vermist. Volgens lokale autoriteiten gaat het om Jacob Wetterling, meldt persbureau AP.

Jacob werd zaterdag geïdentificeerd door forensisch artsen. Wel zullen er nog aanvullende DNA-testen worden gedaan. De lokale politie zegt te hopen begin volgende week meer details uit het onderzoek naar de zaak te kunnen prijsgeven.

27 jaar geleden ontvoerd

Jacob werd bijna 27 jaar geleden ontvoerd door een gewapende en gemaskerde man, vlakbij zijn huis in de plaats St. Joseph, zo’n 130 kilometer ten noordwesten van Minneapolis. Hij was samen met zijn broer en een vriend aan het fietsen toen de man hem ontvoerde. De man riep de twee andere jongens op weg te rennen. Intensief onderzoek naar de zaak leidde tot niets, ondanks duizenden aanwijzingen en een hoge beloning voor de gouden tip. Wel werd naar aanleiding van de zaak in 1994 in de Verenigde Staten een strengere wet aangenomen die staten verplicht de registratie van zedendelinquenten op orde te hebben.

Hoe dan ook: van Jacob werd nooit meer iets vernomen en de zaak leek onoplosbaar. Tot vorig jaar. Toen autoriteiten plotseling met Danny Heinrich aankwamen. De 53-jarige ontkent betrokken te zijn bij de ontvoering, maar hij moet in oktober wel voorkomen in verband met beschuldigingen van het bezit van kinderporno. Bovendien zou hij matchen met de beschrijving van de man die tussen 1986 en 1988 meerdere jongens misbruikte in de plaats Paynesville. Heinrich zou de politie op het spoor hebben gebracht van de vindplaats van Jacob Wetterling.