Ruilen met een vluchteling

Australië staat bekend om zijn strenge asielbeleid. Vluchtelingen komen het land niet binnen en mensen die toch de oversteek maken, worden opgesloten op een van de eilandstaatjes in de Pacific. De 88-jarige Jim Macken schreef een brief aan de Australische overheid: hij wil de rest van zijn leven in één van de twee vluchtelingenkampen doorbrengen. In ruil moet een vluchteling een leven kunnen opbouwen in Australië.

In de brief aan de Australische minister van Immigratie, Peter Dutton, schrijft Macken dat zijn verzoek misschien wat ongebruikelijk klinkt, maar wel oprecht is. De oud-rechter kan niet langer meer ‘in stilte blijven leven terwijl onschuldige mannen, vrouwen en kinderen worden vastgehouden in erbarmelijke omstandigheden’.

Uit een rapport van Amnesty International en Human Rights Watch, dat begin augustus gepresenteerd werd, blijkt dat Australië meer dan duizend asielzoekers doelbewust onder schrijnende omstandigheden op Manus Island en Nauru op asiel laat wachten.

Mocht het voorstel van Macken goed bevonden worden, dan zou hij een ‘bevoorrecht’ mens zijn, zo zegt hij zelf. De brief aan de Australische overheid verstuurde hij vorige maand. Tot op heden heeft hij nog geen reactie ontvangen.