Rosberg slaat opnieuw toe, Verstappen herstelt zich met nette race

Max Verstappen stuurt zijn Red Bull over het Autodromo Nazionale di Monza. Foto AP / Antonio Calanni

Rehabilitatie voor Max in Monza. Strijdbaar en clean bereikte hij na een zwakke start het maximaal haalbare resultaat. De Nederlander finishte als zevende; de plek waarop hij ook aan de race begon. Nico Rosberg reed in zijn Mercedes naar de winst.

Kritiek op Max Verstappen na de sof in zijn thuisrace vorig weekend in België was er ontegenzeggelijk, maar meerdere van zijn voornaamste collega’s als Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Fernando Alonso hielden hem in de aanloop naar de Italiaanse grand prix uit de wind. Zondag ging het in Italië zonder calamiteiten, maar maakt hij het zichzelf onnodig lastig door vier plekken te verliezen na een langzame start.

WK-leider Lewis Hamilton had van exact diezelfde kwaal last. Machtig reed hij zaterdag naar pole position, maar zondagmiddag kwam hij traag op gang en schonk zo eigenlijk al in de eerste meters de zege aan rivaal Nico Rosberg. De Duitser weet met zo’n riante en comfortabele uitgangspositie altijd wel raad en reed feilloos naar de maximale score van 25 punten.

Zonde

Zonde is het dat Verstappen door zijn matige optreden in de openingsronden van de laatste twee grands prix zichzelf beroofd heeft van de kans een belangrijk momentum vast te houden. Voordien was hij bezig de verhoudingen binnen het Red Bull-team langzaam naar zijn hand te zetten.

Voor de zomerstop finishte de Nederlander stilaan steeds vaker voor zijn Australische kompaan Daniel Ricciardo. Ook in de kwalificatie, zoals vorige week in België, begon hij nu en dan brutaal de eerste Red Bull-coureur te worden. Die tendens is in de laatste twee races in België en Italië jammerlijk doorbroken en dat is te danken aan karige eerste ronden in die grands prix. Max Verstappen na de race tegenover Ziggo Sport en Sky Sports:

“Bij de start liet ik de koppeling los maar de wagen schoot in z’n vrij en niet in de eerste versnelling. Ongelukkig. De race zelf ging heel goed, we hebben het behoorlijk gedaan. Maar helaas verloor ik veel tijd in het begin, lastig als je zoveel moet inhalen. Uiteindelijk op zich nog wel een redelijk goed resultaat. De volgende race in Singapore zouden we heel sterk voor de dag moeten kunnen komen.”

Geen schande Verstappen

Verstappen herstelde zich op Monza in meerdere opzichten. Na zijn zwakke start zakte hij zondagmiddag terug naar de elfde plek maar vocht zich gestaag terug richting een puntenfinish. Bovendien reed de Nederlander, die deze week veel kritiek kreeg op zijn agressieve rijstijl, een cleane race zonder incidenten.

Terwijl Verstappen in de laatste fase van de race succesvol knokte om van de achtste plek nog een zevende stek te maken, zat er redelijkerwijs ook niet veel meer in op deze zondag. Qua vermogen komt de Red Bull op een baan als Monza te kort en dus is een finish in de buurt van zijn zevende startpositie geen debacle. In tegendeel.

Rosberg 100 procent

In het universum waarin de Mercedesen dit weekend superieur acteerden werd een parallel aan Verstappen gevolgd. Ook Hamilton herstelde zich min of meer maximaal van een verknalde start. Hij knokte zich van de zesde plek terug naar de twee: één positie lager dan waar hij de race vandaan mocht beginnen. Op meer maakte hij geen aanspraak na die verprutste start (video).

En dat maakt het een behoorlijk dure fout die hij daar maakte, moeizaam wegrollend bij het doven van de startlichten. Een voorsprong van 19 punten in de strijd om het WK, nadat hij 43 punten had achtergelegen op Rosberg, ziet hij nu in twee weekenden immers weer teruggebracht naar slechts twee puntjes.

Hamilton ging na vijf zeges in de laatste zes grands prix voor de zomerstop opperbest de vakantie in. Maar na de hervatting vorige week in Spa heeft Rosberg voorlopig een 100 procent score te pakken. En zo moeten we er niet vreemd van opkijken als de strijd om wereldtitel net als twee jaar geleden pas beslist wordt in de slotrace in november in Abu Dhabi. Het Europese seizoen zit er nu in elk geval op, de eerstvolgende grand prix is over twee weken in Singapore.

Uitslag grand prix van Italië:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 53 ronden
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +15,1 sec
3. Sebastian Vettel (Ferrari) +21,0
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) +27,6
5. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing) +45,3
6. Valtteri Bottas (Williams) +51,0
7. MAX VERSTAPPEN (Red Bull Racing) +54,2
8. Sergio Perez (Force India) +1.05,0
9. Felipe Massa (Williams) +1.05,6
10. Nico Hülkenberg (Force India) +1.18,7

Stand in het WK na 14 van de 21 races:

1. Lewis Hamilton 250 pnt (+18)
2. Nico Rosberg 2248 (+25)
3. Daniel Ricciardo 151 (+10)

6. MAX VERSTAPPEN 121 (+6)

Hoe de race op Monza zich ontvouwde: de bepalende momenten

De grand prix van Italië begint met WK-leider Lewis Hamilton (Mercedes) op pole position. Zijn teamgenoot en rivaal Nico Rosberg komt vanaf de tweede plek, gevolgd door de Ferrari’s van Sebastian Vettel en Kimi Raikkonen.

gp-banner_ITA

 • De start wordt door zowel Lewis Hamilton als Max Verstappen verknald. De polesitter komt langzaam weg en ziet Rosberg, Vettel, Raikkonen, Bottas en Ricciardo voorbij steken. Verstappen zakt van de 7e naar de 11e plaats.
 • Vijf ronden onderweg en nog weinig kans op herstel voor zowel Verstappen als Hamilton. Max heeft één plek gepakt op Nico Hülkenberg (Force India) en heeft zich de top tien binnen gewerkt. Hamilton verliest elke ronde tijd op Rosberg, hij komt vooralsnog niet voorbij Bottas.
 • Verstappen en Hamilton schuiven op. De Nederlander nu met twaalf ronden gereden op P9 en heeft Felipe Massa voor zich. Maar de Williams heeft een Mercedes achterin liggen en dat kan hier op Monza wel eens een probleem vormen voor Verstappen. Hamilton is Bottas nu voorbij en moet op jacht naar Raikkonen. Achterstand op Rosberg al 13 seconden. In de openingsfase overigens een behoorlijke touché tussen Joleon Palmer en Felipe Nasr:
 • Kwart van de 53 te rijden ronden achter de rug en Verstappen binnen voor zijn eerste pitstop. Ook Raikkonen en Bottas volgen. Wat gaan de leiders doen?
  Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing Max goes @pirellisport soft as he heads in for his first stop of the #ItalianGP on Lap 14. https://t.co/kBeWYt05kd
 • Verschillende pitstopstrategieën vanmiddag op Monza. Twintig ronden gereden en van de leidende wagens alleen de Mercedesen nog niet binnen geweest. Rosberg soeverein tot dusver: hij houdt Hamilton op 14 seconden en lijkt dat gat te managen. De Brit probeert dermate hard en lang door te gaan op zijn eerste set banden dat hij na zijn bandenwissel vóór de Ferrari’s terugkomt op de baan. Verstappen nu terug op de 9e plek.
 • Halverwege de race en Rosberg en Hamilton zijn binnen geweest. Ze lijken hun enige stop van de middag te hebben gedaan, de Ferrari’s moeten nog een keer maar hebben de snellere banden tot hun beschikking. Rosberg leidt, Vettel (+5 sec), Raikkonen (7,5) en Hamilton (+11) volgen. Max Verstappen nu op P8 achter Sergio Perez (Force India) die een andere strategie volgt. Teammaat Daniel Ricciardo op P6.
 • Verstappen klimt op naar P6 achter Ricciardo. Twee-derde van de grand prix verreden en Rosberg leidt nog steeds. Hamilton op is Rosbergs grote concurrent: de Brit nog steeds op zo’n 10 seconden achterstand.
 • Tweede pitstop voor Max. Nog zestien rondjes te gaan en dus was dit normaal gesproken zijn laatste van de middag. Teruggevallen naar P8 en het wordt een gevecht met Perez als hij meer wil dan de 4 WK-punten die daarmee te verdienen zijn.
 • Laatste vijf ronden en dit wordt een klinkende zege voor Rosberg. Hamilton staakt zijn verzet en rijdt nu op 13 seconden. Vettel zal namens Ferrari het podium compleet maken, leuk voor de tifosi. Verstappen op een kleine 2 tellen van Perez nog op P8.
 • FINISH! Nico Rosberg wint in Italië! Hamilton op 2, Vettel voor Ferrari op Monza mee naar het podium. Raikkonen, Ricciardo, Bottas en Verstappen volgen.
  Twitter avatar redbullracing Red Bull Racing While Max seals a double point #ItalianGP finish for the Team with a strong recovery drive to P7 after the start 👍🏁 https://t.co/yS5XOvjUi1

Uitslag grand prix van Italië:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 53 ronden
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +15,1 sec
3. Sebastian Vettel (Ferrari) +21,0
4. Kimi Raikkonen (Ferrari) +27,6
5. Daniel Ricciardo (Red Bull Racing) +45,3
6. Valtteri Bottas (Williams) +51,0
7. MAX VERSTAPPEN (Red Bull Racing) +54,2
8. Sergio Perez (Force India) +1.05,0
9. Felipe Massa (Williams) +1.05,6
10. Nico Hülkenberg (Force India) +1.18,7

Stand in het WK na 14 van de 21 races:

1. Lewis Hamilton 250 pnt (+18)
2. Nico Rosberg 2248 (+25)
3. Daniel Ricciardo 161 (+10)

6. MAX VERSTAPPEN 121 (+6)

  • Jules Seegers