Regeringsleger verovert delen Aleppo op rebellen

De aanval komt juist op het moment dat de VS en Rusland dichtbij een akkoord zijn over een wapenstilstand.

Beeld van vernietigde auto's in augustus, toen rebellen het gebied Ramousah veroverden op regeringstroepen. Foto Abdalrhman Ismail/ Reuters

Syrische regeringstroepen hebben zondag delen van het zuidwesten van Aleppo veroverd op de daar aanwezige rebellen. Onder meer een belangrijk militair complex is nu weer in handen van het leger van president Bashar al-Assad, meldt het Observatorium voor de Mensenrechten. De herovering komt op het moment dat de Verenigde Staten en Rusland op het punt staan om een akkoord te sluiten over een staakt-het-vuren in Syrië.

Het gaat onder meer om strategisch belangrijke delen van het gebied Ramousah. Die vielen een maand geleden in handen van rebellen, die daarmee de regeringstroepen isoleerden in het westen van Aleppo en een belangrijke route richting hoofdstad Damascus afsneden. Assad is momenteel bezig om Aleppo, met steun van onder meer Rusland, weer geheel in handen te krijgen. Het zou een belangrijke overwinning zijn voor de president in de oorlog in Syrië.

Wapenstilstand op komst

Ondertussen zijn Rusland en de VS juist bezig om de in februari afgekondigde wapenstilstand weer te herstellen. Daarmee zou er - in ieder geval tijdelijk - een einde moeten komen aan het gevecht tussen de door de VS gesteunde rebellen en de regeringstroepen van Assad, meldt persbureau AP.

Beide landen proberen al weken om via diplomatieke weg tot zo’n staakt-het-vuren te komen, maar tot op heden zonder succes. Bronnen rondom het overleg stellen nu echter dat een akkoord dichterbij komt en mogelijk maandag wordt aangekondigd.

President Barack Obama zei zondag vanop de G20-top in het Chinese Hangzhou dat beide partijen “nog niet daar zijn” dat de afspraak al rond genoemd kan worden. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry praat maandag verder met zijn Russische collega Lavrov. Belangrijke inzet daarbij is een inspanning van Rusland om Assad ertoe te bewegen alleen nog IS-doelen aan te vallen in plaats van ook door gematigde rebellen gecontroleerd gebied te bombarderen.

Humanitaire hulp

Wanneer de wapenstilstand van kracht wordt, zou het gemakkelijker moeten worden om humanitaire hulp in Syrië te verstrekken. Inwoners van bezette gebieden zouden zo van voedsel en medische supplementen kunnen worden voorzien. Het conflict in Syrië - dat inmiddels vijf jaar duurt - heeft naar schatting al aan honderdduizenden inwoners het leven gekost. Elf miljoen Syriërs zijn door de oorlog op de vlucht geslagen.

    • Jorg Leijten