Oostelijke gorilla nu ook ‘ernstig bedreigd’

De soort kreeg deze status zondag op een congres van de internationale organisatie voor natuurbehoud.

De oostelijke gorilla op archiefbeeld uit 2007. Foto Themba Hadebe/AP

De oostelijke gorilla is zondag toegevoegd aan de Rode Lijst met dieren die ernstig worden bedreigd. Het document is een initiatief van de internationale organisatie voor natuurbehoud IUCN. Het dier is de vierde van zes mensaapsoorten die deze ‘status’ heeft verkregen.

Nog ongeveer 5.000 oostelijke gorilla’s leven momenteel in het wild, zo berekende de natuurorganisatie. Het betekent een afname van 70 procent in de afgelopen twintig jaar. De belangrijkste reden daarvoor is de illegale jacht die plaatsvindt op het dier.

Twitter avatar IUCN IUCN Four out of six great apes one step away from extinction – @IUCNRedList https://t.co/qpLhY1kyfI #IUCNcongress https://t.co/PgUYUqbIVP

“Het is verschrikkelijk om te zien hoe de oostelijk gorilla afglijdt richting uitsterving”, stelt IUCN-directeur Inger Andersen tegenover persbureau Reuters. “Het is onze verantwoordelijkheid om ons in te spannen om de toekomst van onze planeet veilig te stellen.”

Rode Lijst

De Rode Lijst is een initiatief van de IUCN, voluit de International Union for the Conservation of Nature, en wordt jaarlijks geüpdatet. In totaal staan er nu meer dan 80.000 soorten op, waarvan er bijna 24.000 direct met uitsterven worden bedreigd.

Op de lijst hebben nu vier mensapen de status ‘ernstig bedreigd’. Naast de oostelijke gorilla zijn dat ook de westelijke gorilla, de Borneose orang-oetan en de Sumatraanse orang-oetan. Slechts de bonobo en chimpansee staan als ‘bedreigd’ geclassificeerd.

    • Jorg Leijten