Apple is niet de enige grootmacht die in Europa belasting ontwijkt

De tien Amerikaanse bedrijven met het meeste geld buiten de VS hebben meerdere dochterondernemingen in Europa. Deze bedrijven kunnen daarmee profiteren van gunstige belastingregels in een aantal Europese landen.

Foto Reuters

Dinsdag werd bekend dat Apple van de EU een naheffing van 13 miljard moet betalen aan de Ierse belastingdienst. Apple kon via zijn dochterondernemingen in Ierland profiteren van belastingafspraken die het met de Ierse fiscus had gemaakt. Maar Apple is niet het enige bedrijf dat door had dat in Ierland veel belasting kan worden ontweken.

Vrijwel alle grote Amerikaanse bedrijven doen aan belastingontwijking via dochterondernemingen. Door winst, royalties en dividenden via dochterondernemingen in verschillende landen te laten stromen, kunnen ze optimaal profiteren van allerlei belastingregels. Zo houden ze hun belastingrekening zo laag mogelijk. Van de tien Amerikaanse bedrijven die het meeste geld hebben buiten de VS, hebben negen een dochteronderneming in Ierland.

Naast Ierland is er nog een aantal populaire Europese bestemmingen voor de notoire Amerikaanse belastingontwijkers: de Kanaaleilanden, Luxemburg, Zwitserland én Nederland. Zeven van de tien Amerikaanse bedrijven met het meeste geld buiten de VS hebben in Nederland een dochteronderneming.

    • Shannon Bakker