Oklahoma sluit oliewaterputten na aardbeving

De aardbeving was met 5,6 de krachtigste sinds 2011. De afgelopen jaren wordt het gebied, waar veel olie en gas wordt gewonnen, regelmatig getroffen door bevingen.

Een getroffen gebouw in Pawnee Lenzy Krehbiel-Burton/Reuters

Na een aardbeving met de kracht van 5,6 in de Amerikaanse staat Oklahoma zijn in het getroffen gebied 37 afvalwaterputten gesloten die werden gebruikt bij de winning van olie en gas. Dat heeft gouverneur Mary Fallin bekendgemaakt.

Twitter avatar GovMaryFallin Governor Mary Fallin The OK Corporation Commission’s action to tell operators to shut down is based on emergency authority – this is a mandatory directive,
Twitter avatar GovMaryFallin Governor Mary Fallin Total area of interest is 725 square miles; 211 square miles is in Osage County..
Last count of wells to be shut in is 37.

In het aardbevingsgebied is de noodtoestand uitgeroepen. Er zijn nog verschillende naschokken gevoeld. Een klein aantal gebouwen in de plaats Pawnee is beschadigd en één iemand moest in het ziekenhuis worden behandeld.

Toename bevingen

USGS
De aardbeving was met 5,6 de krachtigste sinds 2011. De afgelopen jaren wordt het gebied regelmatig getroffen door aardbevingen met een kracht van 3,0 of hoger. Voor 2009 kwam dit volgens de New York Times vrijwel nooit voor. Vorig jaar werden 907 meldingen gedaan, en tot nu toe dit jaar zouden het er meer dan vierhonderd zijn.

De bevingen worden volgens veel seismologen veroorzaakt door het op hoge druk inspuiten van afvalwater in de bodem. Dat water is afkomstig van schaliegasboringen. Volgens de United States Geological Survey (USGS) is nog niet vast te stellen of de huidige beving door deze activiteiten is veroorzaakt.

“We weten echter wel dat veel recente aardbevingen in Oklahoma zijn veroorzaakt door het inspuiten van afvalwater. De komende dagen en weken onderzoeken we of dat ook hier het geval was.”

    • Eva Smal