Nacht van Dictatuur

Castro, Kim en Assad in pyjama? Niet bij NS

De geweerde poster van ProDemos.
De geweerde poster van ProDemos.

Het was een leuk idee van ‘huis voor democratie en rechtsstaat’ ProDemos, vonden ze zelf. Voor de jaarlijkse Nacht van de Dictatuur, waar gedebatteerd wordt over autoritaire staten, was een promotieposter ontworpen waarop Bashar al-Assad, Fidel Castro en Kim Jong-un in pyjama staan afgebeeld. Maar het vertonen van de afbeelding op de digitale schermen op NS-stations zit er niet in. Ngage Media, dat de schermen beheert, wil geen politieke boodschap uitzenden.

Ook toen ProDemos voorstelde alleen citaten van de dictators te tonen, kreeg de organisatie, die onder meer lezingen over democratie en rondleidingen aan scholieren in Den Haag verzorgt, nul op het rekest. „Het werd duidelijk dat iedere uitingsvorm op dit gebied niet kon voor Ngage Media”, aldus Eddy Habben Jansen, directeur van ProDemos.

Habben Jansen is verbaasd. „Ik betwist het recht van het bedrijf niet om politieke boodschappen te weren”, zegt hij. „Maar dit was niet erg omstreden. Wij vragen slechts aandacht voor een discussie over ernstige kwesties die in het buitenland spelen.” Ngage Media was zondag niet bereikbaar voor een reactie. (NRC)