m/v van de week: Pieter Steinz

Elke week portretteert Siegfried Woldhek de m/v van de week. Met deze week: de aan ALS overleden Pieter Steinz.

0309ZAT Steinz Pieter Woldhek

“Goethe vroeg om meer licht, Churchill zei dat hij alles beu was, James Joyce vroeg zich af of er iemand was die het begreep, Emily Dickinson zag dat de mist optrok en Tsjechov merkte op dat het lang geleden was dat hij champagne had gedronken. Famous last words – schrijvers en andere beroemdheden grossieren erin. Volgens de recentste biografie van Saul Bellow besteedde de Amerikaanse Nobelprijswinnaar zijn laatste ademtocht zelfs aan een bijna filosofische vraag: ‘Was I a man or a jerk?’, waarbij je ‘man’ moet lezen als ‘Mensch’ en ‘jerk’ als ‘eikel’.”

Dat schreef de deze week overleden Pieter Steinz in Lezen met ALS.

Op de herdenkingsbijeenkomst zaterdag zullen zonder twijfel veel woorden, zegswijzen en ideeën van Pieter gememoreerd worden, waarbij het woord jerk niet zal vallen.

Pieter kende veel beroemde uitspraken (voor hem hoefde je die niet tot het laatst te bewaren), ze zaten in zijn hoofd, zoals deze tekening precies goed uitbeeldt. Hij hechtte veel waarde aan goede illustraties. In de tijd dat hij chef werd bij Boeken, werd de rol van het beeld gestaag groter, en hij streefde er altijd naar om de afbeeldingen inhoudelijk zinnig te laten zijn.

    • Siegfried Woldhek