Motorcross

Derde wereldtitel voor Herlings

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft zich zaterdag verzekerd van de wereldtitel in de MX2-klasse. De 21-jarige Brabander won in Concord (Verenigde Staten) de eerste manche van de Grand Prix of the Americas en nam zo genoeg afstand van de concurrentie zodat de wereldtitel hem niet meer kan ontgaan. In de tweede manche eindigde hij als derde, waardoor hij in de eindrangschikking van de grand prix op de tweede plaats terechtkwam, achter het Amerikaanse talent Cooper Webb.

Herlings was al twee keer eerder wereldkampioen in de MX2-klasse, in 2012 en 2013. In 2014 en 2015 maakte hij ook aanspraak op de titel, maar blessures gooiden toen roet in het eten. „Eindelijk heb ik die derde titel na zoveel blessures. Ik was zo zenuwachtig. Ik weet niet wat ik moet zeggen”, reageerde de wereldkampioen.

Dit seizoen was Herlings ongenaakbaar tot hij in juli zijn sleutelbeen brak en als gevolg drie grands prix moest missen. Van zijn riante 169 punten voorsprong in de WK-stand bleven er 43 over tot de Nederlandse coureur een week geleden zijn rentree maakte in Assen.

Met uitzondering van de cross in de Verenigde Staten won Herlings dit seizoen elke grand prix waar hij aan de start verscheen.

Volgend jaar maakt hij de overstap naar de MXGP-klasse, de koningsklasse in de motorcross. (ANP)

    • Ward op den Brouw