Mercedes-coureurs stelen de show in Ferrari-land

Formule 1

Na een slechte start werd Max Verstappen zevende in Monza. Achter de twee Mercedessen had Ferrari opnieuw het nakijken.

Nico Rosberg Foto Antonio Calanni/AP

Het klonk bijna verontschuldigend door de boordradio. „Dit is het maximaal haalbare.” De derde plaats, meer zat er zondag niet in voor Sebastian Vettel op het Italiaanse Monza. Het was een thuiswedstrijd voor de Ferrari-coureur, duizenden tifosi juichten de Duitser toe. Maar de overmacht van Mercedes, met Nico Rosberg en Lewis Hamilton op respectievelijk plaats één en twee, was te groot. Vettel, viervoudig wereldkampioen toen hij nog bij Red Bull reed, had zich er zaterdag na de kwalificatie al bij neergelegd dat Ferrari niet voor een sensatie zou zorgen. Mercedes is nu eenmaal „onverslaanbaar”, zei hij.

De Italiaanse renstal maakt moeilijke tijden door. 2014 was een rampjaar: er stond dat seizoen geen Ferrari-coureur op het podium. Fernando Alonso kwam dat jaar niet verder dan een zesde plaats en voor Kimi Raikkonen was een twaalfde plaats de beste klassering. In het constructeurskampioenschap viel Ferrari terug naar de vierde plaats, voor het iconische racemerk beneden zijn stand. De Italianen hadden bij de invoering van nieuwe motortechnologie de slag gemist. Het was Sebastian Vettel die Ferrari vorig jaar hoop op herstel gaf, met drie grandprixzeges en de tweede plaats op Monza. Topman Sergio Marchionne is duidelijk: „We hebben gefaald en onze doelstellingen niet bereikt”, zei hij zaterdag.

De Grand Prix van Italië kende geen verrassingen. Op het hoge snelheidscircuit heerste Mercedes, hoewel Hamilton vanaf poleposition een zeer slechte start hard en de overwinning aan teamgenoot Rosberg moest laten. De Duitser is Hamilton nu tot op twee punten genaderd in het klassement om de wereldtitel.

Een zwakke start had ook Max Verstappen, die aanvankelijk terugviel van de zevende naar de twaalfde plaats. „Bij de start ging de auto in anti-stall [systeem tegen stilvallen motor]. Ik deed gewoon mijn normale procedure, dus we moeten even kijken wat daar fout ging”, vertelde hij op zijn website. „Op zich ging de race heel goed.” Verstappen eindigde als zevende, maar meer dan zes punten voor het WK zaten er niet in voor de coureur van Red Bull.

Volgens het Duitse blad Auto, Motor und Sport koopt het Amerikaanse Liberty Media voor 8,5 miljard dollar de aandelen van de Formule 1. De Britse investeringsmaatschappij CVC Capital is nu grootaandeelhouder met 35,1 procent van de aandelen. Racebaas Bernie Ecclestone heeft een belang van 5,3 procent, Bambino Trust van de familie Ecclestone 8,5.

    • Harry Meijer