Held

CULRoosmalen 1

Buurvrouw was voorover in het water aan de overkant van de straat gekukeld. „Ze heb zichzelf als het ware gelanceerd bij het voeren van de eendjes”, zei haar zoon aan de voordeur, want ze had het hem nog wel kunnen navertellen.

Er volgde een reconstructie.

Ze was in haar elektrische hulpmiddel de helling afgereden, tot vlak aan het water. Tot zover niets aan de hand, het ding stond stevig op het gras. Ze had de zak met broodkorsten gepakt en was net als iedere week gaan gooien. Nou, en toen had er dus een zielige eend tussen gezeten waarop ze was gaan mikken. Dat was een beetje de sport, maar de bewuste eend was steeds te laat.

„Dus toen is ze maar gaan staan en zo heeft ze zichzelf uit haar kar geworpen.”

Hem was verteld dat het een plons had gegeven, maar zelfs dat herinnerde ik me niet.

Ik had daar gewoon gestaan en zag haar zo langzaam het water in rollen dat ik in eerste instantie dacht dat ze erin kroop. Als het al een ongeluk was, dan toch een ongeluk in slow motion.

„Buurvrouw, wat doet u?”, had ik nog gevraagd.

„Ik denk dat ik zo in het water val”, had ze heel rustig geantwoord, waarna ik nog een hijs van mijn sigaret nam, want ik stond daar in eerste instantie om stiekem te roken. Daarna gaf ik haar een hand en trok haar op de kant. De jurk was van onderen een beetje nat, ze klom zelf in haar hulpmiddel en zoefde zwaaiend naar huis.

„Ze heeft iedereen in paniek gebeld”, zei de zoon, die blijkbaar een ander verhaal had gehoord. „We hebben het er ook met de thuiszorg over gehad. Ze mag van ons niet meer naar de eendjes.”

Hij overhandigde me een pakje waarvan het cadeaupapier me bekend voorkwam.

„Omdat je haar leven hebt gered.”

Even overwoog ik nog om de zaak te downplayen, maar zo vaak ben je ook niet de held en dus nam ik het pakje toch in ontvangst.

„Het was een kleine moeite.”

Hij: „Nou, nogmaals: ongelooflijk bedankt.”

Thuis scheurde ik het papier van mijn cadeau. Voor zover ik een held was, werden mijn heldendaden op waarde geschat: ik had een geurkaars uit de buurtwinkel gekregen. Echt een cadeau wat je geeft aan iemand die het leven van je moeder niet gered heeft.