Chinezen hebben eindelijk - voor heel even - een digitale vrijstaat

G20 in China

De regering heeft kosten noch moeite gespaard om indruk te maken op de hoge buitenlandse gasten.

Foto AP / Matt Rourke

Geblokkeerde webroutes naar Facebook, Google, Twitter en internationale media die uit de gratie zijn geraakt van de Chinese leiders. De lijst van dagelijkse ergernissen van de internetter in China is zo lang als de Yangtze-rivier, maar in Hangzhou, hoofdstad van de Chinese internetindustrie, merken de tientallen staatshoofden, premiers en ministers die de G20 bijwonen daar heel weinig van.

„Mooie stad, lekker snel internet ook, ik merk niets van censuur”, stelde een EU-delegatielid, die voor het eerst in China is, onwetend vast. Dat Hangzhou er fraai bij ligt, laat zich raden. De plaatselijke autoriteiten hebben 24 miljard dollar besteed aan nieuwe congrescentra, het vernieuwde vliegveld, wegen en vervoer. Maar dat soort kapitale bedragen horen inmiddels bij de politieke en commerciële ‘coming out-parties’ van China als grootmacht.

Minder gebruikelijk is dat voor de duur van de G20 gedurende zeven dagen de poorten van de beruchte Grote Chinese Muur wijd open gegooid zijn om bij de duizenden buitenlandse gasten een uitstekende indruk te maken en negatieve publiciteit te vermijden. Voor het eerst realiseerden ook bezitters van de nieuwste laptops en mobiele telefoons hoe snel hun apparaten zijn als de Chinese censuur voor de tijdsduur van bijna 100 uur de algoritmische blokkades heeft opgeheven.

De door de control freaks van de Chinese censuur gevreesde chaos brak bij zoveel vrijheid uiteraard niet uit. Met ruim 200.000 agenten en soldaten - naast de 760.000 vrijwilligers - die over de veiligheid van het G-20-circus waken is dat ook onmogelijk. Bovendien, vrijwel alle 3,4 miljoen inwoners van het centrum van de stad bij het schilderachtige, mistige West Meer en de nieuw wijk Qianjiang met de congrescentra zijn op vakantie gestuurd. Zij verblijven ver weg van de digitale vrijstaat. Zij hebben voor in totaal 1,5 miljard dollar aan reisvouchers ontvangen. Geen wonder dat Hangzhou met gesloten winkels, restaurants, scholen en universiteiten aandoet als een spookstad.

Uit voorzorg zijn ook alle in Hangzhou werkzame Oeigoeren, een van de grootste islamitische minderheidsgroepen in China, uit het centrum van de oude keizersstad verwijderd. Alle populaire halal-restaurants zijn gesloten. Een van de weinige lokale partijfunctionarissen die in de aanloop naar de G20 in een plaatselijke krant heel voorzichtig een vraagteken zette bij de kosten van deze grote Chinese politieke show zoekt inmiddels naar nieuw werk.

    • Oscar Garschagen