Dit is waarom stripboeken hetzelfde lettertype hebben

Waarom staat de tekst in strips eigenlijk niet in kleine letters? Deze video legt het uit. (Het is eigenlijk best logisch).

comic book font
Misschien is het je weleens opgevallen of misschien denk je er door dit artikel pas aan: stripboeken hebben vrijwel altijd hetzelfde lettertype. Negen van de tien keer zijn het namelijk vetgedrukte hoofdletters die de tekstballonnen vullen. De tekst komt niet schreeuwerig over (WAT NORMAAL GESPROKEN WEL ZO IS), maar leest juist fijn en is duidelijk. Maar hoe is dat lettertype ooit ontstaan? Het Amerikaanse Vox maakte er een video over.

Een echt lettertype is het niet. Het is meer een verzamelbak van handschriften dat veel op elkaar lijken; een stijl. Begin jaren zestig werden de teksten in stripboeken nog door iemand met een vaste hand geschreven. Met een kroontjespen en inkt werden de teksten op goedkoop papier gezet. Door technologische vooruitgang hoeft dat al lang niet meer en zijn de handschriften gedigitaliseerd. Nu kun je, net als je dat doet met Times New Roman, Arial of Verdana, het font installeren en daarmee de teksten in de strips zetten.

Vox sprak met een van de oprichters van Comicraft, een bedrijf dat zo’n stripboekenlettertype ontwikkelt voor grote Amerikaanse strips. In de video wordt duidelijk waarom het lettertype in strips nooit in kleine letters staat en hoe het lettertype precies is ontstaan:

Nederland kent geen grote stripwereld. Er verschijnen jaarlijks maar een paar boeken die de moeite waard zijn, schreef NRC-cultuurredacteur Ron Rijghard eerder. De kenners op de Stripdagen Haarlem beaamden toen dat de spoeling dun is, en er ook maar weinig nieuw talent bijkomt. Hoewel strips en graphic novels een eigen hoek in de boekhandels hebben veroverd, sluiten steeds meer stripspeciaalzaken hun deuren. De Nederlandse strip beleeft schrale jaren.

Lees ook de reportage vanaf stripbeurs Comic-Con: Juist nu hebben we superhelden nodig
    • Marissa van Loon