AfD verslaat Merkels CDU in eigen deelstaat

Merkels CDU wordt de derde partij in Mecklenburg-Vorpommern, nog achter anti-immigratiepartij AfD.

Angela Merkel zondag op de G20-top in China.
Angela Merkel zondag op de G20-top in China. Foto Johannes Eisele/ AFP

Angela Merkels CDU heeft bij de Duitse deelstaatverkiezing in Mecklenburg-Vorpommern een gevoelige nederlaag geleden. Anti-immigratiepartij Alternative für Deutschland(AfD) behaalde ongeveer 21 procent van de stemmen, tegenover 19 procent voor de CDU. Grootste partij wordt de SPD met 30 procent van de stemmen, zo melden Duitse media.

De christendemocratische CDU verliest daarmee fors ten opzichte van de vorige verkiezing in Mecklenburg-Vorpommern, toen de partij nog 23 procent van de kiezers die de gang naar de stembus maakten, achter zich wist te krijgen. De nederlaag is extra pijnlijk omdat de deelstaat betreft waarin Merkels kieskring zich bevindt.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Eerste prognose Mecklenburg-Vorpommern: SPD grootste met 30 pct, AfD 21 %, CDU 19 % - als dat werkelijkheid wordt: AfD hier groter dan CDU
Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel SPD-lijsttrekker en premierMecklenburg-Vorpommern Sellering viert aanzienlijke, maar meevallende teruggang als overwinning: SPD de grootste

AfD wint aan terrein

De rechts-nationalistische AfD van leider Frauke Petry wint de laatste tijd snel aan terrein in Duitsland, voornamelijk met harde standpunten op het gebied van immigratie. De partij verzet zich tegen de vluchtelingenpolitiek van Merkel en voornamelijk haar uitspraak ‘Wir schaffen das’. De bondskanselier hield de afgelopen tijd vol dat het principe van gastvrijheid voor vluchtelingen niet ter discussie mag staan.

Lees ook: Vasthouden aan ‘Wir schaffen das’ betekent politiek risico voor Merkel

De nederlaag ligt extra gevoelig voor Merkel omdat de opmars van de AfD gezien kan worden als een proteststem tegen haar beleid, stelt NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel:

“Het is een pijnlijke uitslag voor Merkel. En niet alleen omdat haar partij in Mecklenburg-Vorpommern, de deelstaat waar haar eigen kieskring zich bevindt, verslagen is door de AfD. Maar ook omdat haar vluchtelingenbeleid de belangrijkste motivatie van kiezers was om op de AfD te stemmen. Voor velen was het een proteststem tegen haar en haar beleid. Dat het economisch afgelopen jaren beter is gegaan met deze deelstaat uit de voormalige DDR werd overschaduwd door de onvrede over de vluchtelingencrisis.”

Het is overigens niet het eerste verkiezingssucces voor de AfD dit jaar. De pas drie jaar oude partij behaalde in maart in Saksen-Anhalt bijna een kwart van de stemmen, in Baden-Württemberg 15 en Rijnland-Palts ruim 12 procent.

Die Linke grootste verliezer

De electorale opmars van AfD, dat bij de vorige verkiezingen in Mecklenburg-Vorpommern nog niet meedeed, komt voornamelijk doordat de partij een deel van de kiezers wist te mobiliseren die eerder nog thuis bleven.

Twitter avatar JuurdEijsvoogel Juurd Eijsvoogel Van de AfD-stemmers deed de grootste groep vorige keer niet mee, maar stemden er ook veel voorheen op CDU, extr rechtse NPD, Die Linke, SPD
Lees ook: Zelfverzekerde AfD eist plaats op in hart Duitse politiek

Ook de grootste partij in de deelstaat, de socialistische SPD, verliest fors en gaat van 35,6 procent terug naar 30,5 procent. De grootste verliezer, in absolute getallen, is de linkse partij Die Linke, die maar liefst 5,9 procentpunt verliest ten opzichte van de vorige verkiezingen en uitkomt op 12,5 procent van de stemmen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Twitter avatar tagesschau tagesschau Eine Grafik, die für sich steht. Gewinne und Verluste bei der Landtagswahl in Mecklenburg-Vorpommern. #ltwmv https://t.co/Bpe1b6cR9y

De politieke lading van de uitslag is, hoewel Meckenburg-Vorpommern een dunbevolkte deelstaat is met 1,3 miljoen kiezers en met een gering economisch gewicht, volgens Eijsvoogel groot:

“Merkels positie was het afgelopen jaar al verzwakt, deze uitslag ondergraaft haar gezag verder, ook in haar eigen partij. De vraag of ze nog eens kandidaat wil zijn voor het kanselierschap, bij de Bondsdagverkiezingen over een jaar, zal weer opspelen in haar verdeelde partij.”