Aantal doden door tyfoon Japan stijgt naar zeventien

Tyfoon Lionrock is uitgeraasd over het noordoosten van Japan, maar het zuidwesten moet rekening houden met een nieuwe orkaan.

Tyfoon Lionrock richtte een enorme ravage aan in het noordoosten van Japan. Foto: AFP

Het aantal dodelijke slachtoffers van de tyfoon die huishield in het noordoosten van Japan is gestegen naar zeventien. Zondag werden twee nieuwe doden gemeld door Japanse autoriteiten, laat persbureau AFP weten. Veel mensen zijn nog vermist.

Tyfoon Lionrock, de tiende van het orkaanseizoen in Japan, raasde eind augustus over grote delen van Japan en veroorzaakte veel schade. Het weg-, trein- en vliegverkeer raakte ernstig ontregeld. Er werd een overstromingswaarschuwing afgegeven voor twee rivieren in het stedelijk gebied rond Tokio. Door de zware regenval dreigden de Tsurumi en de Irima buiten hun oevers te treden.

Tokio ligt in het noordoosten van Japan. Het gebied werd zwaar getroffen door tyfoon Lionrock:

Nog een tyfoon op komst

Volgens de autoriteiten moet het zuidwesten van het land rekening houden met een nieuwe tyfoon. Deze tyfoon, genaamd Namtheune, zal naar verwachting maandagochtend de kust bereiken. Namtheune bevindt zich nu nog op ongeveer 90 kilometer ten zuidwesten van Amakusa. De tyfoon gaat gepaard met windvlagen tot 126 kilometer per uur. Autoriteiten waarschuwen ook bij deze storm voor een stijgende zeespiegel, overstromingen en aardverschuivingen.

Jaarlijks ondervindt Japan de gevolgen van tien tot vijftien orkanen die over Azië razen. In 2013 kwamen veertig mensen om door een tyfoon op het eiland Oshima, ten zuiden van Tokio.

    • Etienne Verschuren